Denis Mukwege

Liječnik iz Konga primio nagradu za iznimnu pomoć žrtvama seksualnog nasilja

Lifestyle / Flash | 26. 11. 2014. u 13:44 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liječnik iz Demokratske Republike Kongo Denis Mukwege primio je u srijedu u Europskom parlamentu nagradu Sakharov 2014 za pomaganje ženama žrtvama seksualnog nasilja.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz pozdravio je čovjeka "koji se bori za dostojanstvo žena, pravdu i mir u svojoj zemlji" predajući odlikovanje 59-godišnjem ginekologu-akušeru.

''Naša zemlja je bolesna, ali zajedno s našim prijateljima mi je možemo liječiti i izliječit ćemo je'', kazao je Mukwege u svom govoru.

S nadimkom "Doktor čudo", Denis Mukwege već 15 godina pomaže silovanim ženama na istoku Konga. Osnovao je bolnicu i jednu fondaciju u četvrti Panzi u Bukawu, za liječenje žrtava od onoga što on naziva ratnim oružjem.

Ova bolnica je "postala utočište za tisuće žena i djevojaka žrtava seksualnog nasilja često prisiljenih na šutnju iz straha da će biti odbačene", kazao je Schulz.

''Europski parlament šalje snažan signal vladi Demokratske Republike Kongo da mora u potpunosti odigrati ulogu u brizi za žrtve masovnog silovanja'', kazao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close