Manjak vitamina D

Liječnici upozoravaju: Videoigrama do rahitisa

Lifestyle / Flash | 20. 04. 2015. u 08:33 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neaktivna djeca koja provode previše vremena igrajući videoigre u zatvorenom prostoru i zbog toga premalo borave na otvorenom izložena su riziku razvoja gotovo zaboravljenog rahitisa, upozorili su britanski liječnici.

Glavna britanska zdravstvena savjetnica Sally Davies kaže kako bi se taj poremećaj, uobičajen u prošlim vremenima, mogao pojaviti zbog sve većeg broja mladih koji pate od manjka vitamina D, prenosi britanski list Telegraph.

Britanska vlada izradila je plan kojim će sva djeca do 4. godine života biti obuhvaćena programom besplatnog davanja vitamina kako bi se spriječila pojava toga oboljenja koje slabi kosti i može voditi u trajne deformitete koštanog sustava.

Vjeruje se da do 15 posto Britanaca pati od manjka vitamina D, a po procjenama stručnjaka, samo 27 posto malenih Britanaca unosi preporučenu dnevnu količinu vitamina.

Vodeći britanski stručnjak za manjak vitamina D pedijatar Alastair Sutcliffe s University College London kaže kako je manjak vjerojatno rezultat previše vremena kojeg djeca provode u zatvorenom prostoru.

On pozdravlja program besplatnog davanja vitamina jer smatra da su rizici pojave rahitisa i anemije ozbiljniji od troškova besplatnih vitamina za državu.

Iako su izvor vitamina D namirnice poput masnijih riba, jaja i žitarica najviše ga organizam dobija izlaganjem kože Suncu.

Sutcliffe kaže kako prekomjerna upotreba zaštitnih sredstava za sunčanje također može pridonijeti manjku vitamina D.

U proteklih deset godina broj djece hospitalizirane u Britaniji zbog rahitisa više se nego udvostručio s 200 u 2004./2005. na 455 u 2013./2014.

Rahitis je u većini razvijenih zemalja gotovo iskorijenjen nakon Drugog svjetskog rata.

Britanske zdravstvene vlasti preporučuju izlaganje ruku i lica Suncu u trajanju od 15 minuta nekoliko puta tjedno tijekom proljeća i ljeta kako bi se osigurala dovoljna količina vitamina D.

Kopirati
Drag cursor here to close