Dan narcisa u Širokom

Lasić za Bljesak: Na vrijeme otkriven karcinom je 90 posto izlječiv

Lifestyle / Obitelj | 20. 03. 2017. u 13:32 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga žena oboljelih ili liječenih od karcinoma dojke u ŽZH ''Narcis'' obilježila je na središnjem gradskom trgu u Širokom Brijegu ''Dan narcisa''.

Članice udruge su zajedno s volonterkama prodavale narcise i dijelile promotivne letke, a kupnjom istih i novčanim prilozima građani su pomogli radu spomenute udruge koja na području Županije Zapadnohercegovačke djeluje već 13 godina.

''Udruga je, kao i sve udruge u svijetu, osnovana s jednim jedinim razlogom, a to je psihološka podrška ženama oboljenima od karcinoma. Osim psihološke podrške, tu su i druge podrške u vidu radionica, također idemo na izlete, imamo još akcija kao što su 'Roza vrpca', 'Trka za život' u Sarajevu i 'Dani zdravlja' koje uvijek odrađujemo'', izjavila je za Bljesak.info predsjednica Udruge Narcis Radica Lasić.

U Udruzi su nastala prijateljstva koja su vječita i koja se tek tako ne raskidaju i vežu osobe za čitav život, nažalost, neke od žena umiru, no Lasić ističe da su se one navikle boriti te da su žene pravi borci.

''Poručila bih ženama da se javljaju na mamograf, da idu na preglede jer na vrijeme otkriven karcinom je 90 posto izlječiv, a na vrijeme znači otkriti ga kada je veličine do 2 cm. Otići samo jednom u 10 godina kod liječnika znači spasiti sebi život, mislim da to nije puno da bi trebali jednostavno to napraviti. Žene se osvješćuju, ipak to ide nekako u pravcu kojim trebali, ali još jednom bih apelirala svim ženama da nam se jave za sve što treba bez obzira jesu li bolesne ili zdrave'', ističe Lasić u razgovoru za Bljesak.info.

Na razini Bosne i Hercegovine, pa tako i na razini ŽZH, ne postoji nikakav registar o karcinomu te nema nikakvih službenih podataka o broju žena oboljelih od karcinoma dojke.

''Ipak, rečeno mi je da brojke kasno otkrivenih karcinoma blago opadaju. Pozitivno je to što ne raste broj oboljelih, a jedino negativno u tome je što sve više mlađih žena obolijeva, prije je to bilo karakteristično za žene u 50-im i 60-im godinama, a danas nažalost imamo djevojke od 19 i 20 godina'', zaključila je u razgovoru za Bljesak.info predsjednica Udruge Narcis Radica Lasić.

Osim u Širokom Brijegu, ''Dan narcisa'' obilježen je danas i u Ljubuškom, dok će u Posušju i Grudama biti obilježen u utorak.

Kopirati
Drag cursor here to close