Profesor Atom

Lajk za pametnu energiju

Lifestyle / Flash | 30. 07. 2015. u 19:57 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Edukacijsko-zabavni pogram pod nazivom "Lajk za pametnu energiju" održao se u četvrtak u večernjim satima ispred Tržnog centra Mepas Mall u Mostaru, čime se želi ukazati na koje načine se energija može pametno koristiti kako bi se doprinijelo boljem razumijevanju energetske efikasnosti.

Događaj se održao u sklopu projekta "Zeleni ekonomski razvoj" koji implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti Republike Srpske, a uz financijsku potporu Švedske agenije za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA) u BiH.

Brojni posjetitelji imali su priliku družiti se sa zaštitnim licem ovog projekta profesorom Atomom i od njega saznati korisne savjete i načine pametne upotrebe energije.

"Na edukacijsko-zabavnim događajima koje organiziramo širom BiH savjetujemo građane kako efikasnije koristiti energiju, živjeti kvalitetnije i plaćati manje. Za budući ekonomski i socijalni razvoj potrebno je kontinuirano informirati djecu i odrasle o prednostima koje ima odgovorna i pametna upotreba energije.

Važno je javnost informirati o načinima uštede energije, te im ukazati na činjenicu da racionalnije korištenje energije prvenstveno poboljšava kvalitet života, te se time također doprinosi financijskoj uštedi, održivom razvoju, zaštiti prirode i okoliša, te kroz sve to osiguravanju bolje sadašnjosti, ali i budućnosti za generacije koje dolaze", kazao je Sanjin Avdić, voditelj Sektora za energiju i okoliš u UNDP-u.

Projekt "Zeleni ekonomski razvoj" ima za cilj smanjiti trošenje javnih sredstava na potrošnju energije i vode, te omogućiti povoljan ambijent za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti, uz istovremeno stvaranje "zelenih radnih mjesta".

"Osim brige o tome imamo li dovoljno financijskih sredstava kako bismo pokrili troškove električne energije, plina i ostalih energenata koje trošimo pri svakodnevnoj upotrebi, važno je razmisliti zašto i na koji način trošimo energiju i na koji se način potrošnja energije uopće može smanjiti", kazao je Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Po njegovim riječima, primjena mjera energijske efikasnosti ne znači samo veće troškove ili odricanje, već upravo priliku da "s resursima koje imamo postignemo bolje rezultate i pritom imamo manji štetan utjecaj na okoliš".

"Projektom 'Zeleni ekonomski razvoj' radimo na stvaranju uvjeta i kvalitetnih zakonodavnih okvira i mehanizama kako bismo kreirali ambijent povoljan za ulaganja u energijsku efikasnost i obnovljive izvore energije, razvili potencijal za nova 'zelena' radna mjesta, te smanjili ovisnost o klasičnim izvorima energije i štetne emisije stakleničkih plinova u atmosferu", kazao je Harbinja.

Ovom prilikom Marie Bergström, kancelarka u Agenciji za razvojnu suradnju pri Veleposlanstvu Kraljevine Švedske u Sarajevu je kazala da Vlada Švedske kontinuirano podržava razvojne projekte u Bosni i Hercegovini čiji je cilj zaštita životne sredine, smanjenja negativnog uticaja na klimatske promjene, te unaprijeđenja ekonomskog razvoja i javne uprave.

"Projekat 'Zeleni ekonomski razvoj' smatramo veoma važnim za Bosnu i Hercegovinu jer je efikasnije korištenje prirodnih resursa i energije ključno za ekonomski i socijalni razvoj. Informiranjem građana i edukacijom najmlađih doprinosimo uspostavi pozitivnih navika društva, te nas raduje velika posjećenost edukativno-zabavnih događaja organiziranih u mnogim bh. gradovima jer nam je to pokazatelj da su građani zainteresirani za temu koju promoviramo i razvoj zelene ekonomije", dodala je Bergström.

Kopirati
Drag cursor here to close