šija ili vrat

Kupaći kostimi: Facekini može, a burkini zabranjen?

Lifestyle / Flash | 30. 08. 2016. u 22:09 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna prilično čudna moda koja se pojavila prije nekoliko godina u Kini - nošenje takozvanog "facekinija" na plaži, ponovno je došla u žižu javnosti, barem nakratko, ponajviše zbog niza zabrana koje su izrečene za nošenje ''burkinija'' u Francuskoj i nekim drugim zemljama.

Međutim, kineske dame ovaj neobični kupaći kostim ne nose iz vjerskih ili tradicijskih razloge, nego zato jer ne žele 'pocrniti' na suncu, odnosno kako bi izbjegle stvaranje bora zbog djelovanja sunca na kožu.

Za razliku od 'burkinija', njihov 'facekini' pokriva ne samo tijelo, nego i glavu u cjelini.

Ovom se temom u novije vrijeme pozabavio New York Times, inspiriran odnosom vlasti u Francuskoj prema 'burkiniju'.

Francuski je premijer Manuel Valls proteklog vikenda u jednom javnom govoru u Toulouseu istaknuo simbol nacionalne figure, djevojke Marianne, sa čuvene slike, koja je simbol slobode, francuske republike i francuskog naroda.

Ovaj put Valls je Marianne uzeo kao primjer ženskih prava.

"Njene su grudi nage, jer ona hrani narod. Ona nema pokriveno lice, jer je slobodna. To je Republika", naglasio je predsjednik francuske vlade.

Valls je inače neumoran kada su u pitanju prava žena, njihova jednakopravnost u društvu i njihova uloga općenito.

Sve ovo zbiva se u jeku rasprave o fenomenu 'burkinija', odjevnog predmeta koji na plažama nose neke žene islamske vjere, zbog čega se u nekim mjestima, prema odlukama lokalnih vlasti, mora platiti novčana kazna.

Zbog svojih stavova kontra ''političkog islama'' ovaj je političar kritiziran i u vlastitim redovima, ali on ne odustaje od osnovnih principa sekularizma koji, kako kaže, savršeno funkcioniraju u društvu vjerskih sloboda za istinske vjernike.

Njegovo uzimanje nacionalnog simbola kao ekvivalenta za prava žena kritizirala je povjesničarka Mathilde Larrère, kazavši kako Valls miješa pojmove.

"On brka pojam francuske republike i prava žena. Zaboravlja, naime, da žene su u francuskoj republici dugo bile obespravljene", kala je Larrère za magazin Le Point.

Drugi pak podsjećaju kako Marianne na nekim slikama nosi francusku kapu, što znači da joj je glava barem dijelom pokrivena.

Ipak, čini se da ovakve akademske opaske više liče na onu ''pogodio je metu, ali promašio sve ostalo''.

Naime, najvažnije što se u Francuskoj dogodilo proteklih dana je odluka Vrhovnog upravnog suda da ukine odluke lokalnih vlasti o zabrani 'burkinija', jer takve zabrane nemaju uporišta o zakonskim odredbama.

Sa ovime se, međutim, ne miri bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji se namjerava iduće godine vratiti u politiku i ponovno se kandidirati za prvog čovjeka svoje zemlje. On se zalaže za promjenu ustava kako bi se mogla donijeti odluka o zabrani nošenja 'burkinija' i drugih odjevnih predmeta koji ne jamče slobodu žene.

Ujedinjeni narodi su pak pozdravili odluku francuskog suda da se suspendiraju zabrane nošenja burkinija, a kako je u Ženevi kazao glasnogovornik UN-ova ureda Rupert Colville, zabrana 'burkinija' ne pridonosi povećanju sigurnosti, nego samo dalje usložnjava odnose unutar vjerskih zajednica, stigmatizirajući muslimane.

On napominje kako zabrana nošenja kupaćeg kostima koji pokriva čitavo tijelo oduzima ženama pravo izbora.

Ovoga ljeta je 30 francuskih gradova ili općina donijelo uredbu o zabrani 'burkinija' na plažama, a među njima i Cannes i Nizza. Gradonačelnici mjesta u kojima je zabrana izrečena napominju kako će se i dalje držati vlastitih odluka, bez obzira na odluku vrhovnog suda.

I dok se konzervativni političari, kao Sarkozy, zalažu za trajnu zabranu nošenja takvih odjevnih predmeta, socijalist Bernard Cazeneuve, aktualni ministar unutarnjih poslova, protivi se zabranama takve vrste jer su, kako navodi - protuustavne i bez učinka.

Što se pak samih Kineza i njihovog 'facekinija' tiče, njima je to čisti modni 'krik', ne smeta, ali 'ponekad' upada u oči...

Smisao i funkcija 'facekinija': služi kao zaštita od sunca. Osim toga, štiti i od uboda insekata i peckanja meduze, a poznato je i da mnogi Kinezi naprosto ne vole tamnu put. Premda su masku prvo nosile žene srednjih godina kao praktičan dodatak kupaćem kostimu, trend se proširio, a plaže često vrve zamotanim čudacima.

Osim facekinija, Kinezi koriste posebne suncobrane koji odbijaju UV zračenje, a mogu se pričvrstiti na volan bicikla. Na kineskim plažama možete vidjeti i rukave koji blokiraju sunčeve zrake, kao i kape u stilu Batmana.

Kopirati
Drag cursor here to close