Posjet

Kolinda Papi poklonila hrvatski dres s brojem 9 i njegovim imenom

Lifestyle / Flash | 28. 05. 2015. u 11:54 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo primio je u Papinskoj palači u Vatikanu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja ga je pozvala u posjet Hrvatskoj.

Kolinda Grabar-Kitarović u ovim je trenucima na susretu s papom Franjom http://bit.ly/1HNWgK2

Posted by HRT Vijesti on Thursday, May 28, 2015

Polusatni razgovor s papom Franjom predsjednica države iskoristila kako bi ga pozvala u Hrvatsku, te mu je poklonila i dres hrvatske reprezentacije s brojem devet. Papa je uzvratio poklonivši apostolsku poputnicu i medalju sv. Martina.

Nakon razgovora s Papom, hrvatska predsjednica sastala se i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Papa Franjo, pasionirani zaljubljenik u nogomet, od predsjednice je dobio dres sa svojim imenom i brojem 9 http://bit.ly/1HNWgK2

Posted by HRT Vijesti on Thursday, May 28, 2015

Grabar-Kitarović kasnije u četvrtak trebala bi u veleposlanstvu RH pri Svetoj Stolici odlikovati kardinala Dominiquea Mambertija, bivšeg vatikanskog ministra vanjskih poslova, Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za osobni i višegodišnji doprinos u pristupanju Hrvatske Europskoj uniji te promicanje prijateljskih odnosa između Hrvatske i Svete Stolice.

Kolinda Grabar-Kitarović kazala je nakon audijencije kod pape Franje da je Svetog Oca pozvala u posjet Hrvatskoj, ali je zbog njegova "zgusnuta rasporeda" teško očekivati da bi se taj posjet mogao realizirati ove ili iduće godine.
Grabar-Kitarović, koja boravi u svom prvom posjetu Vatikanu, rekla da je s Papom razgovarala i o kanonizaciji blaženog kardinala Alojzija Stepinca, socijalnoj krizi u Hrvatskoj i stanju u svijetu, javlja Hina.

"Papa mi je rekao da bi vrlo rado posjetio Hrvatsku", rekla je hrvatska predsjednica, dodajući da se nada da će se "uspjeti pronaći neki termin".

"Vjerujem da bi ga hrvatski narod i svi hrvatski građani rado pozdravili", naglasila je.
Hrvatska predsjednica kazala je da se razgovaralo i o mogućoj skoroj kanonizaciji blaženoga kardinala Alojzija Stepinca.

"Naravno, razgovarali smo o tome, Sveti Otac mi je rekao da za njega nema nikakve dvojbe. Međutim, u međuvremenu je osnovano jedno mješovito povjerenstvo s Pravoslavnom Crkvom kako bi se razmotrili još neki aspekti ... jednostavno zato da bi taj čin bio prihvaćen od sviju", kazala je hrvatska predsjednica.Dodala je da je to "čin koji nije uperen ni protiv koga".

Ona je u izjavi za hrvatske novinare rekla da je razgovor s Papom bio "vrlo srdačan", te da je uključio "mnoge teme - stanje u Hrvatskoj i BiH, stanje u svijetu, globalnu krizu i probleme kršćana, te druga pitanja globalne sigurnosti".

Dodjelom odličja kardinalu Mambertiju hrvatska predsjednica završila je dvodnevni službeni posjet Vatikanu. Prvog dana boravka u srijedu posjetila je Hrvatski katolički zavod Svetog Jeronima te održala predavanje na Papinskom sveučilištu Antonianum u kojemu je govorila o položaju žena u današnjem društvu i politici.

[PAPA FRANJO] Na audijenciji kod pape Franje.

Posted by Kolinda Grabar-Kitarović on Thursday, May 28, 2015
Kopirati
Drag cursor here to close