alternativa šećeru

Koje je namirnice dobro jesti kad smo pod stresom

Lifestyle / Flash | 13. 02. 2016. u 15:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Često puta, ako smo nervozni i pod stresom, posežemo za čokoladom. Šećer i masti u čokoladi potiču trenutno otpuštanje hormona koji čine da se dobro osjećamo i umiruju mozak.

Ali istina je da to olakšanje ne traje dugo, jer kad se šećer razgradi, opet dolazi do pada raspoloženja i opet se nađemo na početku.

Još uvijek pod stresom, a još se osjećamo bolesno poslije sve te pojedene, uglavnom, milječne čokolade. Stoga poznata nutricionistica Frida Harju preporuča pametnije opcije za kojima bismo trebali posezati tijekom stresnog životnog razdoblja.

Povrće tamnozelenih listova
Povrće kao špinat i kelj osiguravaju potrebnu dozu kalcija koji pomaže da se aminokiseline u mozgu pretvore u melatonin. Melatonin djeluje relaksirajuće prije odlaska u krevet ili opušta od stresa prije važnog sastanka. Zeleno lisnato povrće ima malo masnoća i sadrži folate, magnezij i K vitamin. Folati proizvode dopamin koji pomaže mozgu da ostane smiren i opušten.

Složeni ugljikohidrati
Opcija uzimanja složenih ugljikohidrata je puno bolja nego konzumiranje jednostavnih šećera. Sitost se osjeća dulje vrijeme, osigurat ćete mozgu serotonin te pomoći snižavanju šećera u krvi. Kod stresa, šećer u krvi se povisuje, pa je sve što snižava šećer dobro.

Složeni ugljikohidrati kao smeđa riža i cjelovite žitarice su dobrar izbor. Osobito kvinoja koja je izvrsna za miran san, jer relaksira mišiće zbog visoke koncentracije magnezija i bjelančevina koje sadrži.

Probiotici
U stresu itekako imate problema sa crijevima. Dobroj ravnoteži u crijevima pomaže hrana kao jogurt i kefir, koja sadrži puno zdravih bakterija i probiotika.

Omega 3 masne kiseline
Namirnice kao avokado, losos, sjemenke povisuju razine serotonina u tijelu zbog visoke količine omega 3 masnih kiselina i triptofana. Poznato je da opuštaju od stresa i pomažu mirnijem snu.

Magnezij
Bademi su bogati magnezijem i triptofanom, pa djeluju na mišićnu relaksaciju i bolji san. Opskrbljuju tijelo proteinom, pomažu stabilizaciji razine šećera. Pokušajte slatki, nezdravi desert zamijeniti jogurtom, medom i bademima.

Vitamin D
Čaša toplog mlijeka je jedno od najboljih prirodnih sredstava ako vam nedostaje sna koje pomaže da se opustite. Mliječni proizvodi bogati su D vitaminom, daju osjećaj sreće i smanjuju paniku.

Glukoza
Izgledat će možda zvučati čudno da je dobro jesti med, studije pokazuju da konzumacija meda pomaže jetri da deponira glikogen. Kada jetra nema glikogena, tijelo počinje pretvarati protein u mišiće stvarajući hormone stresa kao što su kortizol i adrenalin.

Kopirati
Drag cursor here to close