Od kad se mjeri

Kiša u Banja Luci i Doboju ruši rekorde

Lifestyle / Flash | 16. 09. 2014. u 08:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolovoz ove godine je za veći dio Republike Srpske bio jedan od najkišovitijih mjeseci od kad postoje mjerenja, pokazala je analiza entitetskog Hidrometeorološkog zavoda. Na to ukazuju količine padavina i mjesečni maksimumi iz povijesnog niza podataka.

U kolovozu ove godine u Banja Luci je palo 276,3 l/m2;, što je drugi najkišovitiji mjesec od 1961 godine. Jedino je 1972. bila za Banja Luku kišovitija, kada je palo 304,2 l/m2.

Zanimljivo je da je Doboj, koji je prošlog mjeseca bio najkišovitiji grad u Republici Srpskoj, iste 1972. zabilježio maksimalnu mjesečnu količinu za niz podataka (1953-1990.; 1999-2012.) a iznosila je 218 l/m2;. Ove godine je taj maksimum premašen i iznosi 287,9 l/m2.

''Ako podatke o količini padavina iz kolovoza 2014 godine usporedimo s prosječnim količinama po pojedinim meteorološkim stanicama, dobije se rezultat da je prošli mjesec po količinama padavina u Krajini i Podrinju daleko iznad prosjeka, u Sarajevsko-romanijskoj regiji oko prosjeka, a u Hercegovini i ispod prosječnih padavina. Količina padavina u najkišovitijim regijama je i trostruko veća od prosjeka'', navodi se u analizi Hidrometeorološkog zavoda RS.

Najkišovitije razdoblje prošlog mjeseca je bila prva dekada, kada su količine padavina prevazišle za nekoliko desetaka procenata mjesečne dugogodišnje prosjeke. Druga dekada je donijela sunčanije vrijeme i manje kiše, ali u spomenutim najkišnijim gradovima (Doboj i Banja Luka) ta količina je bila za Banja Luku iznad mjesečnog prosjeka.

To se ponovilo i u trećoj dekadi kada oba grada bilježe količine iznad mjesečnog prosjeka.

''I to je važno spomenuti zato što je s obilnijim padavinama započeo i septembar mjesec, donoseći ponovo poplave u Krajini'', podsjeća se u ovoj analizi.

Kopirati
Drag cursor here to close