simbol

Kip slobode zamišljen kao kip pokrivene muslimanke

Lifestyle / Flash | 26. 11. 2015. u 10:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kip slobode (Statue of Liberty) jedan je od najupečatljivijih simbola New Yorka, a nastao je od prvobitno zamišljenog kipa pokrivene muslimanke, točnije egipatske seljanke čiji kip je trebao biti postavljen na ulasku u Sueski kanal.

Američki Institut Smithsonian je u novom broju svog časopisa objavio kolumnu koju potpisuje Erin Blakemore, a u kojoj se navodi zanimljiva povijesna tvrdnja da je njujorški Kip slobode prvobitno bio projektiran kao kip pokrivene egipatske muslimanke sa sela.

Autor kolumne tvrdi da je prvobitni kip izradio Francuz Frederic-Auguste Bartholdi i da je planirano da taj kip žene bude postavljen na samom ulasku u luku u Port Saidu. Kip pokrivene Egipćanke visok 26 metara je trebao biti postavljen na postolje visoko 14,6 metara.

Taj prvobitni kip se trebao zvati "Egipat nosi svjetlo ka Aziji", ali do realizacije tog plana nije došlo jer je tadašnji vlastodržac paša Hidiv Ismail procijenio da se radi o isuviše skupom projektu.

Današnji Kip slobode Francuska je poklonila New Yorku povodom 100. rođendana SAD-a i on je službeno otvoren 28. listopada 1886. godine. Autor kolumne Blakemore tvrdi da je upravo Bartholdi za tu priliku preradio kip Egipćanke i dao mu današnji izgled.

Zbog svoje jedinstvenosti i simboličkog značaja upisan je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Americi 1984. godine, a jedno je od najpopularnijih odredišta turista u New Yorku.

Kopirati
Drag cursor here to close