Ljetna prognoza

Kakvo ljeto očekuje Mostar?

Lifestyle / Flash | 24. 06. 2016. u 09:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrućine u Mostaru ovog ljeta, kao i svakog, neće nedostajati, međutim ne očekuje se ljeto koje će trajati mjesecima.

''Pred nama je jedno normalno ljeto, s većim rizikom da nas pogodi još jedan ozbiljniji val vrućina u srpnju, teško je reći koji dio srpnja, iako trenutne prognoze ukazuju da bi se to moglo dogoditi oko sredine ili u drugom dijelu sljedećeg mjeseca. Međutim, ne očekuje se ljeto koje bi trajalo mjesecima i koje bi se protegnulo do listopada kako je bio slučaj iz 2012. godine'', rekao je za Bljesak.info Zoran Zadro administrator stranice Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna.

Zašto je Mostar najvrući grad?

Zadro je rekao kako će u drugom djelu ljeta, približavanjem jeseni, biti registrirane jače grmljavinske nepogode koja će donijeti osvježenja.

''Šire područje Mostara kao i Hercegovina općenito su omeđeni vapnenačkim reljefom. Vapnenac isijava sunčevu toplotu i to je jedan od razloga zašto mi imamo velike vrućine ljeti'', rekao je Zadro.

Najviša temperatura 46,2 stupnja

Drugi razlog zbog kojeg je u Mostaru ''vruće kao u paklu'' je širenje visokog tlaka s Azzorskog područja preko Sredozemlja sve do naših krajeva.

''Azorrska anticiklona svojom dominacijom tijekom ljetnih mjeseci kako nad Sredozemljem tako i nad našim krajevima omogućava djelovanje suptropske zračne mase sa sjevera Afrike koja našim krajevima donosi valove vrućina, ponekad i ekstremnijih naleta toplote'', objašnjava Zadro.

Kaže kako je prema dostupnim podacima najviša izmjerena temperatura u gradu na Neretvi 46, 2 stupnjeva.

''Postoje arhivirani podaci tako da je jedno od najgorih ljeta općenito bilo ono iz daleke 1901. godine kada je 31. 7. izmjerena najviša ikada temperatura od 46, 2C. Vruće ljeto zabilježeno je i 1928., zatim 1950., 1984., 1987. godine kada je sredinom rujna izmjereno skoro 41 C'', rekao je Zadro i dodao da su vruća ljeta zabilježena 1998. i 2003. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close