Nekoliko savjeta

Kako pobijediti proljetni umor

Lifestyle / Flash | 24. 03. 2017. u 18:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početak proljeća može utjecati na imunološki sustav i donijeti nam prehlade i kašalj, a uz to razdraženost, nervozu i umor. Kiwi.hr vam donosi nekoliko savjeta koji će vam pomoći da na jednostavan način pripremite tijelo na topli dio godine i spriječite proljetni umor.

Više dnevnog svijetla: znak za veći boravak na otvorenome

Čekali smo dugo na dulje dane i dočekali. Iskoristite više sunca tijekom dana i ostanite dulje na otvorenome. Znanstvenici su otkrili da je nedostatak svjetla zimi, jedan od uzroka proljetnog umora. Nakon dugog razdoblja kratkih dana sa malo sunca, u tijelu nastaje puno melatonina koji zapravo potiče san. U proljeće, kada ima više dnevnog svjetla, naš mozak luči više serotonina-hormona sreće koji nas drži budnima i sretnima.

Svježe voće i povrće: štiti nas od infekcija

Ako je tijelo slabo i izmoreno, uzročnici prehlada nemaju težak posao. Kako bi to spriječili, može nam pomoći dodatan unos vitamina u organizam. Svježe voće i povrće su odlični saveznici u borbi protiv proljetnog umora. Zdrava prehrana ne samo da će se pobrinuti za vitalnost, već će također pomoći u detoksifikaciji. Tokom zime najčešće jedemo tešku i masnu hranu koju u proljeće treba zamijeniti laganim i hranjivim namirnicama.

Gibanje: potiče metabolizam

Za bolje raspoloženje i proljetni umor najbolje su svakodnevne tjelesne aktivnosti na svježem zraku. Gibanje odlično djeluje na cirkulaciju, stabilizira ravnotežu hormona i potiče metabolizam. Ne trebate imati strogo planirane aktivnosti. Dovoljna je svakodnevna kratka šetnja od 30 minuta ili više. Tijelo će na taj način dobiti više kisika, ojačati živčani sustav i obrambeni mehanizam.

Topla voda: Ayurvedski savjet

Bez obzira na činjenicu da moramo piti dovoljno vode svaki dan, indijska medicina ima dodatni savjet pomoću kojeg možemo smanjiti proljetni umor. Kuhajte 250 ml vode i popijte toplo u nekoliko gutljaja. Ayurveda naglašava da se voda za vrijeme kuhanja obogaćuje energijom, koja se potom prenosi u tijelo.

Dobar san: pomaže regenerirati tijelo

Noć je vrijeme za regeneraciju. Svakodnevne naporne ili manje naporne aktivnosti zahtijevaju puno energije, za što je potreban dobar i zdrav san, osobito kada je prisutan proljetni umor. Kako se po noći ne bi budili, preporučujemo ne jesti masnu i tešku hranu u večernjim satima. Također je vrlo važno provjetriti sobu prije spavanja i pobrinuti se da bude mračna.

Biljni čaj: budi proljeće u nama

Proljetno bilje daje pravi osjećaj proljeća i mirisom nas budi iz tmurnog razdoblja. Nema ništa bolje od mirisnih biljnih i voćnih čajeva koji nam popravljaju raspoloženje. Redovito ih konzumirajte, osobito čaj od šipka i maslačka.

Toplo-hladno: za bolju cirkulaciju

Ako se ujutro želite brzo razbuditi, pokušajte s toplo-hladnom terapijom. Dovoljno je da se tuširate prvo hladnom pa onda toplom vodom. To će vas probuditi i poboljšati krvotok.

Maslačak: proljetni pokretač energije

Za proljetnu svježinu i energiju u tijelu može pomoći maslačak. Sadrži mnogo minerala, kao na primjer silicij koji potiče metabolizam. Uz to sadrži vitamine, čisti jetru, pospješuje probavu, jača imunitet i pomaže pri mršavljenju. Od maslačka možete pripremiti čaj. Uberite cvjetove maslačka i osušite ih. Preko njih prelijte vruću vodu, te dodajte med i limun po želji.

Kopirati
Drag cursor here to close