HPD Prenj 1933

Kako je osvojen Zli potok

Lifestyle / Flash | 27. 11. 2015. u 11:46 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Faruk Zahirović Braco poznati bh. veteran planinar, instruktor alpinizma, GSS-a i speleologije održao je gostujuće predavanje u prostorijama HPD Prenj 1933 u Mostaru.

Uz ugodan i edukativan razgovor prikazan je i film o osvajanju kanjona ''Zli potok''. Njega su prvi put savladali Braco Senad Đelmo Kulja i Zlatko Drljepan Zlaja.

Pristup  je markiranim putem od Bivka pod Velikim kukom prema Planinarskom domu Tise. Zadnje točilo preko kojeg prelazi planinarski put (200m ispod mjesta s pločom poginulog planinara) je ulaz u kanjon.

Ukupno ima preko 30 skokova od 10 metara i 20 metara, te jedan skok od 51 metar. Bočne strane su visine od 50 metara do 100 metara cijelom dužinom kanjona. Prosječna širina kanjona je 5m. Vrijeme prolaska Brace i njegovih prijatelja alpinista kroz kanjon bilo je 16 sati. Dužina kanjona je oko dva kilometra, istaknuli su organizatori ovoga predavanja.

Čitav spust zabilježen je kamerom i pretočen u edukativan i zanimljiv film. Nazočni su iz prve ruke mogli vidjeti i čuti tehnički opis prolaska koji je ukupno trajao 16 sati, za koji i sami sudionici nisu očekivali ovakvu avanturu.

Kopirati
Drag cursor here to close