bio

Kad Nizozemci grade most: Pješački, od industrijske konoplje

Lifestyle / Flash | 20. 01. 2017. u 16:37 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok većina kanabisa u većini nizozemskih kafića nestaje u obliku dima, nizozemski su znanstvenici pronašli nov način za njezino korištenje, ovaj put kao ekološki prihvatljiv i za okoliš neškodljiv materijal kojim mogu zamijeniti cement ili čelik.

Riječ je o industrijskoj, a ne indijskoj konoplji.

Nizozemci su se odlučili za izgradnju eksperimentalnoga pješačkog mosta, pri čemu su kombinirali vlakna lana i vlaknastu industrijsku konoplju, koja se često koristi u industrijske svrhe pri izradi tekstila te kao izolacijski materijal.

"Ovo je prvi bio-most u svijetu, koliko mi je poznato", rekao je Rijk Blok, asistent strukturalnog dizajna na Tehnološkom fakultetu u Eindhovenu.

On i kolege kombinirali su konoplju i lanena vlakna te su ih povezali smolom i pričvrstili s jezgrom od polimliječne kiseline, polimera nastalog također od biljnog materijala, prenosi Hina.

Od navedenih prirodnih materijala izradili su 14 metara dugačak most preko potoka koji protječe sveučilišnim kampusom.

Njegovi tvorci u idućih će godinu dana uz pomoć senzora pratiti kako reagiraju upotrijebljeni materijali dok se mostom hoda ili trči, zbog daljnje proizvodnje.

Prije nego što im je izdana dozvola za izgradnju mosta, u laboratoriju su morali dokazati da će most uspjeti izdržati težinu od 500 kilograma po četvornom metru.

"Pokušali smo ustanoviti može li se industrijska konoplja upotrijebiti kao sigurna nosiva konstrukcija. Ovaj most je dokaz da može", s ponosom je kazao Blok.

Kopirati
Drag cursor here to close