Nivo mora

Jadransko more poplavit će dijelove obale do kraja stoljeća

Lifestyle / Flash | 26. 03. 2015. u 12:45 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jadransko more će tijekom ovoga stoljeća poplaviti dijelove obale u Hrvatskoj - upozoravaju stručnjaci. Nivo Jadranskog mora trenutno je niži od godišnjeg prosjeka za oko osam centimetara, ali on godinama sve više raste.

Svake godine u ožujku more se spušta na najniži nivo zbog redovnih godišnjih oscilacija, koje ukupno iznose od 10 do 15 centimetara. Razlog je hlađenje mora u zimskom razdoblju i smanjenje gustoće.

Od studenog do siječnja more, zbog akumulacije topline, dostiže najveći nivo i tih mjeseci zabilježena su najveća plavljenja obalnih područja.

Taj utjecaj, zajedno s plimom, jugom, niskim zračnim tlakom, dotokom rijeka i obilnim kišama, akumulira morsku vodu u zaljevima, naročito na sjevernom dijelu Jadrana koji je plići. javlja Srna.

Tako su 1. prosinca 2008. poplavljeni u Pula, Rijeka, Rovinj, Umag i drugi gradovi.

Tijekom novogodišnje noći 2010. poplavljene su rive brojnih jadranskih gradova, priobalne prometnice i razne građevine - navode portali.

Globalni nivo mora stalno raste i u posljednjih stotinu godina porast iznosi oko 20 centimetara.

U ovisnosti od količine "gasova iz staklenika", koje proizvodi čovječanstvo, do 2100. godine predviđeno je više scenarija rasta nivoa mora.

Za održivi razvoja čovječanstva nivo bi mogao narasti u prosjeku oko 40 centimetara, a za scenarij razvoja utemeljenog na fosilnim gorivima - u prosjeku oko 65 centimetara.

U svjetskim okvirima najveće probleme imati će mali atolski otoci – države na Pacifiku, čija nadmorska visina ne prelazi nekoliko metara, kao i gusto naseljena niska područja u siromašnim državama, npr. Bangladešu.

Kopirati
Drag cursor here to close