Koža pamti

Izlaganje solariju i štetnom UV zračenju povećava rizik za nastanak melanoma

Lifestyle / Flash | 08. 06. 2017. u 14:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Melanom, kojeg često nazivaju tihim ubojicom svakako spada u red bolesti novog doba. Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u načinu života utječu na sve češću pojavu najzloćudnijeg tumora kože. Koža pamti svako izlaganje štetnom UV zračenju.

Tu se posebno ističe kratkotrajno intenzivno izlaganje suncu i teške opekotine, posebno u djetinjstvu. Veliki je rizik i navika odlazak u salone za sunčanje tj. solarije.

Studija Međunarodne agencije za istraživanje raka utvrdila je da izlaganje solariju prije 35. godine života povećava rizik za nastanak melanoma za 75 posto, a postoji i jaka povezanost između upotrebe solarija i nastanka drugih zloćudnih tumora kože.

Na temelju takvih rezultata veliki broj država (Australija i neke europske države) zabranio je upotrebu solarija za mlađe od 18 godina, dok su neke države kao Brazil u potpunosti zabranile korištenje solarija.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica organizirao je, u suradnji s Kantonalnom bolnicom Zenica, višednevnu akciju pregleda i provjera zdravstvenog stanja stanovništva u Zenici i ZDK.
Skrining - pregled na melanom kože realizira se tokom ove sedmice povodom Svjetskog dana borbe protiv malignih melanoma, a ukupno će (pregledi traju do petka u 14 sati) biti pregledano oko 250 osoba.

''Obzirom da je, kao i ranije, broj prijavljenih veći od mogućnosti i termina tijekom akcije, već je šezdesetak osoba prijavljeno za pregled u septembru kad će akcija biti nastavljena'', navodi organizator.

Pregledani dobivaju zdravstveno promotivni materijal s detaljnim informacijama o faktorima rizika za pojavu karcinoma kože, samopregledu na koje promjene treba obratiti pažnju, preventivnim mjerama zaštite kao i pravilnom korištenju preparata za zaštitu od sunca i na poklon simbolično pakovanje preparata za zaštitu od sunca.

Viša stručna suradnica za socijalnu medicinu u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Elma Kuduzović kaže da je cilj kampanje edukacija šire javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje, pravilnim načinima zaštite od UV zračenja te važnosti samopregleda mladeža.

Kopirati
Drag cursor here to close