Maja Gasal-Vražalica

Iza svake uspješne žene, stoji niz uspješnih žena!

Lifestyle / Flash | 01. 07. 2015. u 12:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fondacija Friedrich Ebert i Sarajevski otvoreni centar pokrenuli su ove godine Akademiju ravnopravnosti, kojom nastoje stvoriti novu platformu za političko liderstvo i prostor za udruženo djelovanje zastupnica_ka liderica_ra političkih stranaka i organizacija civilnog društva. Osnovni ciljevi Akademije ravnopravnosti su jačanje kapaciteta političkih liderki i lidera u oblasti ravnopravnosti spolova i politika ravnopravnosti deprivilegiranih grupa u BiH, a sve u svrhu unapređenja prava građanki i građana Bosne i Hercegovine, te jačanje suradnje između donositeljica i donositelja odluka s predstavnicama i predstavnicima organizacija civilnog društva u BiH.

O značaju ovog edukativnog programa mnogo govori i profil sudionika i sudionica Akademije ravnopravnosti, koji_e su zastupnice i zastupnici parlamenata na županijskom, entitetskom i državnom nivou, te članice i članovi stranačkih organa parlamentarnih političkih stranaka. Ono što je zajedničko za sve njih jeste da su izrazito zainteresirani_e za jačanje vlastitih kapaciteta, kao i želja da rade na identificiranju i provedbi konkretnih rješenja u oblasti ravnopravnosti spolova i položaja deprivilegiranih grupa u našem društvu. Mnogi_e od njih su članice i članovi komisija za ravnopravnosti spolova, kao i komisija za zaštitu ljudskih prava i sloboda (na državnom, entitetskom i županijskom nivou).

Najbolji edukativni program

Mnoge_i od sudionica_ka su iskazali_e svoje oduševljenje jednim ovakvim programom, posebno ističući mogućnost rada na konkretnim problemima, ali i rješenjima istih, ostvarivanje suradnje s kolegama i kolegicama iz drugih stranaka i članicama i članovima organizacija civilnog društva, ali i stručnost predavačica i predavača, kao i zastupljenost aktualnih i zanimljivih tema.

Neki od njih su izjavili da je Akademija ravnopravnosti najbolji edukativni program koji su ikad pohađale_i, a upravo iz gore spomenutih razloga, te nisu krili svoju znatiželju u vezi trećeg modula, kao i željno iščekivanje istog. Riječi pohvale imaju i za moderatoricu Akademije ravnopravnosti, Dušku Jurišić, koja na svoj prepoznatljivi način doprinosi interesantnosti i interaktivnosti svakog predavanja.

Maja Gasal-Vražalica dolazi iz Demokratske fronte, a izabrana je zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a ujedno je i članica Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova pri zastupničkom domu PSBiH.

Maja smatra kako ženama ravnopravan položaj nitko neće dati, nego ga same trebaju izvojevati, a put k tome nije povlačenje i status „ikebane“, već riječima, djelima i argumentima.

Zarobljena u 'mikrosvijetu' jer je nezadovoljna 'makrosvijetom'

''Dugo godina sam živjela “zarobljena” u svom mikrosvijetu, ljuta i nezadovoljna onim “makrosvijetom” u koji htjela ili ne s vremena na vrijeme moram ući i opet po tko zna koji put potvrditi sebi da je bolje držati se okvira onog mog mikrosvijeta, koji je u odnosu na ovaj pravedniji, ljepši, tolerantniji i ravnopravniji. U svoj mikrosvijet puštate sve one istomišljenike, kojima nije važno ni ime ni prezime, ni boja krvnih zrnaca, a ni dresa, koji ne pričaju o dnevnopolitičkim prepucavanjima inih stanovnika onog makrosvijeta. Sretni ste i zadovoljni sve dok ne postanete roditelj, svjesni da vaše dijete mora ulaziti i povremeno obitavati u onom makrosvijetu od kojeg ste se vi već petnaestak godina svjesno 'odcijepili'. Tada počinju 'muke'. Sad više nije cilj ostati u svom mikrosvijetu, već uložiti, odnosno preusmjeriti svu onu energiju koja mi je nekoć služila za zatvaranje i prebjeg u mikrosvijet, u mijenjanje onog makrosvijeta. Ionako, sam i tada svoje nezadovoljstvo, te podizanje svijesti o nepravdi i svjesnom uništavanju ljudskih vrijednosti i šarenila koje nas je nekad krasilo, ispoljavala pretežno u uskim krugovima istomišljenika, te na društvenim mrežama, ali i sama sa sobom pred malim ekranom, ubrzo mi postade jasno, da ni tako neću promijeniti ama baš ništa, ali eto pojavi se svjetlo na kraju tunela, a to je bila vijest o formiranju Demokratske fronte, koja mi je dala nadu, da je to slamka za sve nas zarobljenike osobnih mikrosvjetova'', rekla je Maja u intervjuu za ženskamreža.ba .

Maja kao sudionica Akademije ravnopravnosti kaže kako je jako bitna edukacija članova i članica najvažnijih tijela političke vlasti, prvenstveno što je, kako kaže, još uvijek malo žena koje imaju dovoljno visok stupanj samopouzdanja da na stranačkom sastanku, ali i na sjednicama, seminarima i slično ustanu i iznesu svoj stav.

Žene ne smiju biti ikebane

''Mi smo društvo, nažalost, koje još uvijek nameće da je žena u politici na pogrešnom mjestu. Nama to pravo ne osporavaju naše kolege unutar stranke, nego je do nas, hoćemo li u danom trenutku i mi reći ono što mislimo, a što je možda u suprotnosti sa stavom većine. Pogrešno je misliti da će vas netko poslije toga drugačije gledati. Povlačenjem i šutnjom nećemo dobiti ništa. Ravnopravan položaj nam nitko neće dati, same ga trebamo izvojevati, a put k tome nije povlačenje i status „ikebane“, već riječima, djelima i argumentima'', misli Maja.

Cijeli razgovor s Majom možete pročitati ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close