Himalaya Herbals

Ismir Jusko Švabo priprema se za osvajanje Aconcague, najvišeg vrha Južne Amerike

Lifestyle / Flash | 21. 07. 2014. u 19:55 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ismir Jusko Švabo, naš svestrani sportaš i alpinista, počeo je pripreme za novu ekspediciju. Početkom naredne godine bit će dio "Extreme Samit Teama" iz Srbije, koji će krenuti u osvajanje Aconcague, najvišeg vrha Južne Amerike, u Argentini na visini od 6.960 metara. Partner u ovom veoma opasnom pothvatu bit će mu Tomislav Cvitanušić, uspješni bh. maratonac i triatlonac.

- Službeno se nalazimo na spisku. "Extreme Samit Teama" iz Srbije ima višegodišnje iskustvo u organiziranju ekspedicija na sve velike svjetske vrhove. Ovo je tehnički veoma opasna ekspedicija, koju odlikuje nevjerojatna promjena temperature. Tako u veoma kratkom vremenskom razdoblju temperature znaju pasti od - 15 do - 40 stupnjeva. Drago mi je što će mi partner biti Tomislav Cvitanušić. Bit će mi drago da i ovog puta pored sebe imam čovjeka na kojeg se mogu osloniti - kaže Jusko.

Ove godine Jusko je već ostvario veliki uspjeh kada se početkom svibnja, zajedno s kolegom iz Kluba borilačkih sportova “Bushido” Benjaminom Kasumovićem, popeo na Island Peak. To je vrh dijela planinskog lanca Himalaya, koji se nalazi na 6.182 metra nadmorske visine.

- Možda nam se Benjamin priključi i u narednoj ekspediciji. To će ovisiti o njegovim poslovnim obavezama. Osvajanje Island Peaka na mene je ostavilo veliki trag. Tek kada su se slegli utisci, počela mi je nedostajati Himalaya. Bila je to najveća avantura u mom životu. Tijekom same ekspedicije dogodile su se neke nepredvidljive stvari. Sva sreća pa sam bio fizički i psihički maksimalno spreman. Možda i najveći problem bila mi je ozljeda koljena, koju sam dobio prije sedam godina. Nakon prepješačenih 180 kilometara, osjetio sam veliku bol. Sva sreća pa sam sa sobom imao cijelu apoteku "Himalaya Herbalsa". Nekoliko sati nakon što sam upotrijebio kremu "pain balm" bol je nestala i mogao sam hodati bez problema - kaže Švabo.

Nakon osvajanja Aconcague u Argentini, on ima u planu osvajanje čuvenog Mont Everesta i da se zastava, kako kaže, jedine mu domovine Bosne i Hercegovine zavijori na 8.848 metara.

- To je san i želja svakog alpiniste. Najljepši osjećaj za mene je bio kada sam se popeo na Island Peak i kada sam razvukao zastavu BiH – kaže Jusko.

Kopirati
Drag cursor here to close