gen

Ima lijeka: AIDS više nije neizlječiva bolest

Lifestyle / Zdravlje | 28. 07. 2014. u 13:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

AIDS više nije neizlječiva bolest - znanstvenici sa Temple Universityja uspjeli su iz ljudskih stanica zaraženih HIV-om potpuno izbaciti gen koji opasni virus ubacuje u svog "domaćina"!

Jedan od ključnih razloga zbog kojih je HIV 1, najčešći oblik virusa koji uzrokuje AIDS, izuzetno otporan na sve vrste lijekova i liječenja jeste činjenica da trajno ugrađuje svoj gen u DNK žrtve.

U novom istraživanju znanstvenici su otkrili metodu kojom se usađeni geni virusa HIV 1 mogu zauvijek eliminirati iz ljudskih stanica, za sada, u laboratoriji.

''Ovo je važan korak na putu prema trajnom izlječenju od AIDS-a'', ističe prof. Kamel Khalili, koji je zajedno sa suradnicima uspio razviti molekularno "oruđe" koje briše tragove gena HIV 1.

Kada se ubaci u stanice, kombinacija enzima nukleaze, koji uobičajeno "reže" DNK, i niza tzv. vodičke RNK (gRNK), kreće u "lov" na viralni gen "izrezujući" ga iz DNK.

Nakon što obave izbacivanje, "posao" preuzima "mašinerija" stanice za obavljanje genetskog popravaka koja ponovno spaja odvojene dijelove DNK.

''Budući da HIV 1 nikada ne odlazi iz obrambenog sistema, potrebno je ukloniti ga da bi pacijent sasvim ozdravio'', pojašnjava Khalili.

Ista studija utvrdila je da bi otkriveno molekularno "oruđe" također moglo biti korisno za stvaranje cjepiva.

Inače, u svijetu je više od 33 milijuna ljudi zaraženo HIV-om. U razvijenim zemljama virus se uspješno drži pod kontrolom antiretrovirusnom terapijom (HAART), međutim, bolest se sa svakim prekidom u liječenju uvijek može ponovno razmahati.

Kopirati
Drag cursor here to close