Pridružite se!

I Mostar obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Lifestyle / Flash | 01. 12. 2014. u 08:23 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinacija Javnih ustanova, udruga i nevladinih organizacija s područja grada Mostara koje skrbe za osobe s invaliditetom u srijedu 3. prosinca u Mepas Mall centru u Mostaru organizira cjelodnevni program kojim će obilježiti Međunarodni dan osoba s invaliditetom.  

Programom je predviđena promotivno – prodajna izložba radova osoba s invaliditetom, članova jedanaest udruga koje su okupljene u Koordinaciju javnih ustanova, udruga i nevladinih organizacija s područja Mostara.

''U sklopu radne terapije, osobe s invaliditetom prave artikle, ručne radove koje ćemo u srijedu prodavati . Ujedno će biti organizirana i podjela promotivnog materijala udruga i javnih ustanova kako bi se sugrađani upoznali s našim radom'', rekao nam je Radoslav Dodig djelatnik Caritasa Mostar. Caritas je jedna od jedanaest udruga okupljenih u Koordinaciju.

''Prema statističkim pokazateljima više od 15 % svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta. Nažalost ovoj statistici doprinosi i veliki broj naših sugrađana i stanovnika BiH, od kojih je nezanemariv broj onih koji su zbog svog tjelesnog ili mentalnog hendikepa potrebni tuđe pomoći'', rekao je Dodig.

Ističe kako je potrebno senzibilizirati cjelokupnu društvenu javnost, na poseban način mjerodavne i odgovorne osobe u društvu, na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću.

Invaliditet nije nešto što se događa samo malom dijelu čovječanstva, već može pogoditi bilo koga. Zatvaranjem očiju pred problemima osoba s invaliditetom ograničava se prostor i uskraćuju mogućnosti i načini kojima se ublažuju posljedice njihove socijalne isključenosti.

Uz to je potrebno da svaki pojedinac uloži dio vlastitih sposobnosti i mogućnosti kako bi se poboljšao njihov društveni i socijalni status i kako bi se njihova životni uvjeti prilagodili njihovim potrebama i mogućnostima kojima raspolažu.

Ovaj dan se u cijelom svijetu, prema nalogu glavne skupštine UN-a, obilježava još od 1992. godine, a u Mostaru se zajedničkim programom u suradnji i organizaciji većine gradskih ustanova i organizacija obilježava četvrtu godinu za redom.

Dođite u srijedu u Mepas Mall i pružite ruku podrške osobama s invaliditetom kupovinom njihovih ručnih radova.

Kopirati
Drag cursor here to close