Akcija Talijana

Humanitarci posjetili i darivali Rome u Čapljini

Lifestyle / Flash | 19. 04. 2014. u 16:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volonteri i koordinatori međunarodnih humanitarnih organizacija „Novi horizonti“ i „Regina de la pace“ sa sjedištem u Zvirovićima kod Čapljine, posjetili su romsko naselje u Adi. Gosti nisu došli „praznih ruku“, dopremljeni su odjeća, obuća, te hrana.

''Slučajan susret s gospodinom Markom predsjednikom Udruge Roma, doveo je do suradnje“, ističe Jakov – Jakiša Šimović koordinator za raspodjelu pomoći.

On pojašnjava: ''U zadnjih nekoliko mjeseci sukladno mogućnostima nastojimo pomoći. Pomoć prikupljaju volonteri ovih dviju organizacija u Italiji, dok hranu osigurava talijanska pokrajina Trento. Ja sam u ovom poslu tek pola godine, ali mogu uputiti samo riječi hvale volonterima i donatorima, na čijim primjerima mi ovdje možemo učiti.''

Koordinator Šimović ističe da dvije spomenute humanitarne organizacije djeluju na području četiri hercegovačke općine – Čitluka, Ljubuškog, Čapljine i Stoca u kojima pomažu oko 500 osoba.

''Nažalost potrebe su sve veće, ljudi ostaju bez posla…'', naglašava Šimović.

Zanimljivo je bilo ponašanje talijanskih volontera, uglavnom volonterki, koje su brzo razbile nepovjerenje malih Roma. Dječica su njihov dolazak pratila provirujući iz zaklona, međutim ne zadugo jer je brzo započela igra praćena veselim dječjim smijehom. 

Mlade volonterke jurcale su za dječicom u potleušice, pa je na trenutke cijeli prizor djelovao nadrealno – paketi pomoći, vatra na otvorenom i salve smijeha.

''Nema riječi kojima bi zahvalio ovim ljudima, koji su nas uz pomoć, došli i obići'', kaže Marko Adžović predsjednik Udruge Roma „Ada“.

Međutim, umjesto nekadašnjeg različitog krutog otpada oko kućica najlon.

''Nema željeza, svak' živ skuplja, ne može se naći, pa pokušavamo nešto zaraditi prikupljanjem najlona i plastične ambalaže. U prosjeku tona je 250 maraka, ali treba tonu nakupiti'', ističe Marino Adžović, tajnik Udruge Roma.

''Teško se živi. Skupljamo, radimo što možemo. Skupljali smo papir pa ne ide, željezo – sada ga nema, prešli smo na plastiku. Bude teških momenata, nema se za kruha, zato bi se posebno zahvalila ljudima koji se trude pomoći nas'', naglašava Svetlana Seferović.

Dolaskom Talijana u romskom naselju je bar na jedan dan bio Đurđevdan, romski najveći praznik koji se slavi 06. svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close