Na trećem mjestu

Hrvatska kupališta dobila izvrsnu ocjenu

Lifestyle / Flash | 27. 05. 2014. u 14:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na većini europskih plaža, jezera i rijeka, voda je u 2013. godini uglavnom bila visoke kvalitete, a na 95 % lokacija zadovoljila je minimalne kriterije. Podaci pokazuju da je čistoća vode na kupalištima na moru bila nešto bolja nego na kupalištima na kopnenim vodama.

Sva kupališta na Cipru i u Luksemburgu dobila su ocjenu ''izvrstan”'' Slijede Malta (99 % lokacija ocijenjeno ocjenom ''izvrstan''), Hrvatska (95 %) i Grčka (93 %). Na drugom su kraju ljestvice države članice Europske unije u kojima je najveći udio lokacija dobio ocjenu ''loš'' Estonija (6 %), Nizozemska (5 %), Belgija (4 %), Francuska (3 %), Španjolska (3 %) i Irska (3 %).

U godišnjem izvješću Europske agencije za okoliš o kvaliteti vode na kupalištima iznose se podaci o kvaliteti vode na 22 000 kupališta diljem Europske unije, zatim Švicarske i, po prvi put, Albanije.

Uz to izvješće, EEA je objavila i interaktivnu kartu s ocjenom svakog od tih kupališta za 2013. godinu.

Europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik izjavio je: ''Dobro je da je kvaliteta europske vode za kupanje i dalje na visokoj razini. No ne možemo si dopustiti da tako dragocjen resurs kao što je voda uzimamo zdravo za gotovo. Moramo i dalje voditi računa o tome da naša pitka voda, voda koju koristimo za kupanje, kao i naši vodeni ekosustavi, ostanu u potpunosti zaštićeni.''

Hans Bruyninckx, izvršni direktor EEA-e: ''Kvaliteta vode za kupanje u Europi poboljšala se u posljednjih 20 godina – otkad više ne izlijevamo tako velike količine otpadnih voda izravno u vodotokove. Danas izazov predstavlja kratkoročno zagađenje za vrijeme velikih kiša i poplava. Tada se kanalizacijski sustavi mogu preopteretiti, te se fekalne bakterije s poljoprivrednih površina ispiru u rijeke i mora.''

Lokalna nadležna tijela prate uzorke vode na plažama i prikupljaju uzorke u proljeće i tijekom sezone kupanja. Voda za kupanje može dobiti ocjenu ''izvrstan'', ''dobar'', ''dovoljan'' ili ''loš''.

Ocjene se temelje na udjelu dvije vrste bakterija čija prisutnost ukazuje na zagađenje kojemu su uzrok kanalizacijske vode ili stoka. Te bakterije, ako ih se proguta, mogu prouzročiti bolesti, te smetnje poput povraćanja i proljeva.

Ocjena kvalitete vode za kupanje ne uključuje smeće, zagađenje i druge faktore koji štete okolišu. Iako je na većini kupališta voda dovoljno čista da ne predstavlja rizik za zdravlje ljudi, stanje u mnogim europskim vodenim ekosustavima je zabrinjavajuće.

To je vidljivo u morima oko Europe – nedavnom procjenom utvrđeno je da su europski morski ekosustavi ugroženi zbog klimatskih promjena, zagađenja, pretjeranog izlova ribe i zakiseljavanja. Mnogi od tih problema i dalje će se pogoršavat, stoji na stranici EEA-a.

Kopirati
Drag cursor here to close