Opalo cijepljenje

HNŽ: Majke ne cijepe svoje bebe

Lifestyle / Flash | 12. 07. 2017. u 10:33 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postotak cijepljenih na području HNŽ je u opadanju, čime se povećava rizik od pojave brojnih bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, navedeno je u Ocjeni zdravstvenog stanja u HNŽ-u koje je izradio Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a.

''Razlog toga je nepovjerenje javnosti prema cijepljenju, zato što nema više slučajeva pojedinih bolesti i javnost kao i zdravstveni radnici nemaju mogućnost da vidi takva oboljenja. Programi imunizacije se suočavaju sa velikim izazovima, prvenstveno dezinformacijama koje su neosnovane i šire se od strane raznih interesnih grupa, rastućim troškovima, prekidima u opskrbi i novim zahtjevima koje postavlja tržište cijepljenja'', navodi se u ocjeni zdravstvenog stanja.

Cijepljenje u porodilištima nisko

Naveli su kako je zabrinjavajući i broj cijepljenih u porodilištima.

''Broj cijepljenih u porodilištima je ispod očekivanog, međutim kada se sagleda broj cijepljenih u Domovima zdravlje BCG-om i Hepatitisom B1 dođe se do zaključka da je postotak cijepljenih iznad 95% '', navode.

Inače, program obvezne imunizacije djece u Hercegovačko neretvanskoj županiji, provodi se kontinuirano prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (Sl. Novine Federacije BiH br. 29/05) i Naredbom o programu obvezne imunizacije stanovništva protiv zaraznih bolesti ("Sl. Novine FBiH" broj 22/16).

Program obvezne imunizacije djece kako u FBiH tako i na područje HNŽ-e, u 2016. godini se odvijao po istom rasporedu kao i prethodne godine. Cijepljenje se provodi protiv deset zaraznih bolesti: Tuberkuloze, Hepatitisa B, Difterije, Pertusisa, Tetnusa, protiv bolesti uzrokovane hemofilusom influence tip b, Morbila, Rubeole i Parotitisa.

Osnovni cilj Programa je da se postigne visoka pokrivenost, te da se održava niska incidenca oboljenja protiv kojih se cijepi. Zavod za javno zdravstvo HNŽ, u koordinaciji sa svim zdravstvenim ustanovama nadzire i provodi ove posebne mjere prevencije zaraznih bolesti.

Uvodi se petovalentno DTaP+IPV+Hib cjepivo

Od 30. lipnja 2016. godine u Program obaveznog cijepljenja u Federaciji BiH se uvodi petovalentno DTaP+IPV+Hib cjepivo. Petovalentno DTaP+IPV+Hib cjepivo će se koristiti za primoimunizaciju djece protiv difterije, tetanusa, poliomijelitisa i hemofilusa influence tip b, u prvoj godini života, po šemi 2, 4, 6 mjeseci ( od navršenih dva mjeseca do navršenih dvanaest mjeseci života sa tri doze cjepiva u razmaku između pojedinih doza od najmanje 30 dana).

Zdravstvene ustanove prave Plan cijepljenja za narednu godinu koji se sastoji od broja obveznika za pojedine vrste kao i broj doza cjepiva, na koji suglasnost daje Zavod za javno zdravstvo županije.

U Zavodu za javno zdravstvo HNK/Ž-e nalazi se neophodna oprema za održavanje hladnog lanca i skladištenje vakcine za područje Kantona. Centralno skladište vakcine je u Federalnom zavodu za javno zdravstvo odakle se vakcina shodno potrebama na terenu preuzma, skladišti i dalje distribuira u zdravstvene ustanove koje vrše vakcinaciju. Do sada nije uspostavljen cijepni centar u Domu zdravlja Stolac-Uzinovići, Domu zdravlja Prozor-Šćipe i Domu zdravlja Ravno.

Fakultativna imunizacija

U sklopu Odjela za epidemiologiju je formirana i ambulanta za antirabičnu zaštitu, koja vrši zdravstveni nadzor i eventualno cijepljenje protiv bjesnoće za osobe koje su bile izložene zarazi virusom bjesnoće.

U tijekom 2016 godine obavljeno je ukupno 55 intervencija, od čega je kod 49 pacijenta provedena potpuna antirabična zaštita. Za potpunu zaštitu pacijenata izloženim zarazi virusom bjesnoće ukupno je utrošeno 196 doze Verorab cijepljena.

Što se tiče ostalih fakultativnih cijepljenja ukupno je utrošeno 54 doza Mencevax cijepljenja kojom su većinom vakcinisani hodočasnici na Hadž.

U tijeku 2016. godine osigurano je 1560 doza cijepljenja protiv gripe od strane Ministarsrva zdravstva za socijalno najugroženije i kronične bolesnike. Cijepljenje je proporcionalno broju stanovnika po općinama distribuirana u zdravstvene ustanove županije.

Podsjetimo, svjetska zdravstvena organizacija je nedavno izdala priopćenje za javnost u kojem tvrde kako se radi necijepljenja povećala zaraza ospicama koje oduzimaju živote.

''Svaka smrt ili invaliditet uzrokovani ovom bolešću, koju je moguće spriječiti cjepivom, je neprihvatljiva tragedija'', kazala je dr. Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica WHO-a za Europu.

Kopirati
Drag cursor here to close