Zimmer frei

Hercegovačka alternativa moru

Lifestyle / Flash | 16. 06. 2015. u 11:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovina nudi savršene lokacije za sve koji godišnji odmor ne žele ili ne mogu provesti na moru. Bogatstvo rijeka i ljepota okoliša, rafting, planinarenje hercegovačkim brdima i planinama jeftinija su alternativa moru i soli.

Čapljina se može pohvaliti „riječnim turizmom“. Tako postoje brojna javna ali i privatna kupališta na Neretvi, Trebižatu, Bragavi i Krupi koja nude raznovrstan sadržaj: od skakaonica, restorana, kafića... Sami smo se uvjerili kako je ponuda zaista kvalitetna i raznovrsna, posebice kad su i pitanju hercegovačke delicije, čemu pribjegava veliki broj građana.



''Unatoč postojanju bazena u Međugorju i Mostaru ipak više pribjegavam prirodnim destinacijama u Čapljini. Ovdje sam već par godina zaredom s djecom, posebice otkako su počele gužve na Doljanima, odnosno otkada lokalno stanovništvo ne može preći u Hrvatsku a da ne čega duže od dva sata. Ovdje imamo sve što nam treba, čistu rijeku, plažu, pristupačne cijene hrane i pića, u posljednje vrijeme i ponuda za djecu je sve bolja – od igrališta u pijesku, preko tobogana, kanua… Kada uzmem o obzir sve navedeno, zaista nema potrebe da pored ovakvih kupališta odlazimo na Jadran, jer time gubimo i vrijeme i novac'', ističe Marija iz Čapljine za Bljesak.info, koja s tri mališana provodi dane na gradskom kupalištu u Strugama.

Zanimljiv je podatak kako na gradskom kupalištu Jaz u naselju Struge u čapljinskoj općini zna dnevno biti i više stotina kupača.

Osim Čapljinaca, osvježenje na rijekama traže i Mostarci. Buna, Bezdan, Blagaj, poznatija su gradska kupališta. Također dosta kupača se odluči rashladiti i na jezeru hidroelektrane. Širokobriježani od vrućina bježe na Mostarsko Blato i na gradski bazen, a ugodno je osvježenje i šetnja u Borak, vrelo Lištice.

Pored kupališta uz rijeke, postoje i oni koji će godišnji odmor provesti na destinacijama na malo višim nadmorskim visinama i uz jezera. Jedna od popularnijih destinacija je Boračko jezero iznad Konjica, gdje se uglavnom boravi u šatorima i kampovima.

Kako smo doznali od Ivice Šimunovića, koordinatora aktivnosti međunarodne Udruge za mlade u BiH ''Novi Most'', mladi iz ove udruge boravit će na kampu na Boračkom jezeru.

''Boračko jezero pruža nam mir i tišinu, a ujedno je odlično mjesto za aktivnosti na otvorenom i zabavu i zaista nema potrebe da idemo bilo gdje izvan BiH pored destinacija koje imamo u našem okruženju. Također, kao organizacija, uvijek se trudimo iskoristiti ono što nam se pruža unutar BiH, jer je to višestruko korisno za cijelo društvo'', ističe za Bljesak.info Ivica Šimunović.

Konjic je inače poznat kao destinacija koja godinama privlači mnogobrojne turiste želje avanture. Brendirao se kao mjesto poznato po raftingu. Nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje avanture je konjički Džajića buk. Također, mjesto Ostrožac također postaje sve popularnije među ljubiteljima odmora na jezerima.

Za razliku od konjičkog kraja koji nudi zabavu na vodi, stanovnici Istočne Hercegovine turiste privlače hiking turama koje mogu trajati po nekoliko dana. Turistima se nudi planinarenje po Bijeloj gori koja je čista netaknuta priroda. Napravljene su planinarske staze, eko wc, te improvizirana skloništa gdje je moguće prenoćiti.

Livnjaci i Duvnjaci osvježenje od vrućina traže na Buškom jezeru, jednoj od najvećih umjetnih akumulacija u Europi uz koju se posljednih godina održavaju razna događanja od čega se ističe Beach Rugby turnir te plivački maraton.  

Izgleda kako su bh. građani sve svjesniji da destinacije u Bosni i Hercegovini pružaju sve ono što je potrebno za dobar godišnji odmor i kako nije potrebno ići preko granice u potrazi za savršenim godišnjim , kad sve to, i čak za nižu cijenu, mogu imati svega nekoliko kilometara od svoga doma.

Kopirati
Drag cursor here to close