epitet

Graz – 'glavni grad' krađe bicikala

Lifestyle / Flash | 04. 08. 2015. u 07:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni grad austrijske pokrajine Steiermark, Graz ima epitet glavnog grada krađe bicikala, budući da se na 1.000 stanovnika 10,5 bicikala otuđi na ilegalan način, podatci su Prometnog kluba Austrije.

U glavnom gradu pokrajine Tirol, Innsbrucku to je slučaj sa 10, u Salzburgu 9,8.Prometni klub je, pozivajući se na podatke Ministarstva unutarnjih poslova Austrije za 2014. godinu, naveo da u tom rangiranju dalje slijede Klagenfurtt sa 9,7 krađi bicikala na 1.000 stanovnika, zatim slijede Bregenc sa 9,5 i Linz sa 9,3 bicikla.

Ta brojka je znatno niža u Beču i iznosi 5,3 ukradenih bicikala na 1.000 stanovnika, a zatim slijedi Sankt Pelten sa 5,2, dok se Ajzenstadt kotirao najbolje pošto se u njemu bilježe dvije krađe dvotočkaša na 1.000 stanovnika.

Iz Prometnog kluba Austrije objašnjavaju da bicikli obično ilegalno mijenjaju vlasnika u većim gradovima, te da što je manje mjesto, to je bicikl sigurniji.

Anketa koju je proveo Prometni klub među vozačima bicikala pokazala je da je 76 posto onih koji žive u manjem mjestu sa maksimalno 5.000 stanovnika navelo da im do sada nikada nije bio ukraden bicikl. To je navelo, međutim, samo 52 posto stanovnika glavnih gradova pokrajina, kao i Beča.

U prošloj godini je u Austriji zabilježeno 28.274 krađi bicikala, a u kojoj mjeri statistika oslikava realnost je upitno. Naime, jedna anketa provedena među 2.500 osoba koje voze bicikl, pokazala je da samo dvije trećine onih kojima se dogodi krađa to i prijavljuju policiji. Eksperti ukazuju na to i da je kod svake treće krađe manjkav sustav sigurnosti bicikla.

Također, je anketa pokazala da je 26 posto doživjelo jednom krađu bicikla, a deset posto čak i dva puta.

Kopirati
Drag cursor here to close