Zabava

Gradonačelnik Reiter otvorio 181. Oktoberfest

Lifestyle / Flash | 21. 09. 2014. u 08:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Munchenu je otvaranjem prvog bureta piva, uz glazbu i okićene povorke ljubitelja narodne zabave koje su defilirale ulicama bavarske prijestonice, označen početak tradicionalnog, 181. Oktoberfesta na kome se očekuju milijuni posetitelja.

Čast da otvori prvo bure piva, a time i označi početak ovog najvećeg narodnog festivala na svijetu pripada već desetljećima gradonačelniku Munchena Dieteru Reiteru, koji je sa četiri udarca otvorio prvo bure piva i time proglasio otvorenim ovogodišnji Oktoberfest. I ove godine će vješte bavarske konobarice, noseći i po desetak krigli u rukama oduševljavati goste iz Europe, Amerike, Australije....., a organizatori očekuju da će se za vrijeme dana zabave popiti više od šest milijuna litara piva, prenosi B92.

Oktoberfest, zaštitni znak Bavarske, održava se skoro dva stoljeća, a sve je počelo velikom konjičkom utrkom na svadbi prijestolonasljednika Ludviga Bavarskog i princeze Tereze Saksonske, 1810. godine....i zato se poljana, gdje se održava festival naziva Terezine llivade.

U početku je bilo planirano da zabava u znak sjećanja na svadbu Ludviga Bavarskog traje nekoliko dana, a zatim se to produžilo na dva tjedna. Počinje se uvijek krajem rujna, a organizatori imaju isplanirano vrijeme održavanja "Oktoberfesta" za narednih desetak godina.

Kao i ranije - glazba i alkohol - dio su ove zabave, a kada je riječ o pivu i Bavarcima, dosadašnje iskustvo pokazuje da se, uglavnom, popije onoliko milijuna litara piva, koliko ima i posetitelja, doduše, ima puno onih gostiju koji ne piju pivo, ali da, zatim, drugi gosti "izglancaju" bilans popijenih krigli.

A, na vašaru će i ove godine biti svega - i pečenih volova, i bijelih kobasica, i koljenica, i licitarskih srca i mirisnih slatkiša i drugih bavarskih specijaliteta, kažu organizatori, piše B92.

Kopirati
Drag cursor here to close