Da nije naša

Gradonačelnica zaposlila dečka kao savjetnika, a gradom upravljala – preko WhatsAppa

Lifestyle / Flash | 31. 08. 2015. u 12:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnica grada u Brazilu u bijegu je nakon što je optužena za izvlačenje sredstava iz školskog sustava te za vođenje grada preko WhatsApp aplikacije. Lidiane Leite (25) luksuzno je živjela u glavnom gradu države Maranhao, tvrde tužitelji i dodaju da je njezin jedini kontakt s Bom Jardimom, gradom kojem je bila gradonačelnica, bio kroz dnevne WhatsApp poruke koje je slala svom kabinetu, prenosi Telegram.hr.

Izdana je tjeralica za njom i njezinim dečkom, koji je bio njezin glavni savjetnik. Odvjetnik Lidiane Leite kaže da ona nije bila svjesna nikakvih pogrešnih postupaka. Bila je u ranim 20-im kad je 2012. godine njezinom dečku Betu Rochi zabranjena kandidatura za gradonačelnika zbog navodne korupcije.

Branit će se mladošću i neiskustvom

Tad se Leite kandidirala i dobila izbore. Imenovala je Rochu za svog glavnog savjetnika i otišla živjeti u glavni grad države, Sao Luis, koji je udaljen 275 kilometara. “Bila je premlada i neiskusna kad je preuzela dužnost”, rekao je njen odvjetnik Carlos Barros. “Nedostajalo joj je povjerenja u druge i mnoge je poslove delegirala Rochu”, tvrdi odvjetnik.

Brazilski mediji kažu da je par prekinuo ranije ove godine te da je Rocha nedugo zatim dao ostavku. Leite je pobjegla nakon što je njezino ime spomenuto u saveznoj istrazi o zloporabi državnih sredstava za obrazovanje.

Gradski obrazovni sustav skroz je uništen

Operacija Eden otkrila je da je otprilike 4 milijuna dolara iz škola Bom Jardima samo nestalo. Ionako nesiguran gradski sustav obrazovanja sad je u potpunosti uništen i učiteljima se ne isplaćuju plaće.

Tjeralica je raspisana u četvrtak a novi gradonačelnik, bivši Leitin zamjenik, položio je prisegu u subotu i obećao provesti punu istragu. Državni sudac rekao je da će izdati međunarodnu tjeralicu ukoliko se Leite sama ne preda do utorka. Maranhao, u sjeveroistočnom Brazilu, jedna je od najsiromašnijih država u zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close