Uhićen

Ginekolog tijekom pet sati sterilizirao 83 žene

Lifestyle / Flash | 14. 11. 2014. u 13:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Indijska vlada i nakon smrti 13 žena brani javne programe kojima se Indijke financijski potiču na postupak sterilizacije, unatoč prosvjedima međunarodne zajednice, a ministar zdravlja Jagat Prakash Nadda tvrdi da je riječ o programu u sklopu kojega se zahvati provode isključivo na zahtjev.

Prakash Nadda objasnio je i da se sterilizacija organizira u raznim indijskim državama u sklopu državnog programa kontrole rađanja u zemlji s više od 1,2 milijarde stanovnika.

Prošle je godine sterilizirano četiri milijuna ljudi, velikom većinom žena.

Indijske vlasti reagirale su na kritike nevladinih organizacija i UN-a, nakon smrti 12 žena podvrgnutih u subotu zahvatu u državi Chhattisgarh. Brojne su žene još uvijek hospitalizirane, a neke među njima u kritičnom su stanju. Trinaesta je žrtva umrla u ponedjeljak.

Indijska policija u četvrtak je uhitila R.K. Guptu, liječnika koji je u subotu obavio postupak sterilizacije nad 83 pacijentice u samo pet sati. Gupta optužuje vlasti da ga koriste kao žrtvenog jarca u ovoj tragediji.

Uz Guptu policija je u petak uhitila i voditelja farmaceutskog laboratorija i njegova sina. Sumnjiči ih se da su uništili dokaze povezane sa smrću 13 Indijki nakon zahvata podvezivanja jajnika, izvijestila je policija. Istražitelji provode istragu o kvaliteti lijekova propisanih Indijkama nakon zahvata.

Kopirati
Drag cursor here to close