pred pred pred zadnji

Gdje je najbolje mjesto za život u Europi, a gdje je BiH?

Lifestyle / Flash | 28. 07. 2016. u 14:44 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Češki bloger Jakub Marian, lingvističar, matematičar i umjetnik napravio je na temelju izvještaja Boston Consulting Groupa za 2016. godinu mapu kojom je ocijenio blagostanje u zemljama Europe.

U obzir je uzeo 44 različita indikatora kako bi prikazao koja je zemlja najbolja za život i zaključio da je najbolja zemlja Norveška koja ima 100 bodova dok je najgora Makedonija koja ima samo 42,9 boda čime ju svrstava na začelje Europe.

BiH je također prošla loše, zauzevši četvrto mjesto od začelja s 48,5 bodova. Manje od 50 bodova imaju i Ukrajina, Moldavija, Albanija i Crna Gora.

Marian je u obzir uzeo podatke o BDP-u, stopi nezaposlenosti, inflaciji, prevalenciji bolesti, očekivanom životnom vijeku, kvaliteti i dostupnosti obrazovanja, kvaliteti infrastrukture, stanju okoliša, kontroli korupcije, slobodi medija i još mnogo toga.

U usporedbi europskih zemalja sa zemljama svijeta, SAD ima 83,7 bodova, Japana 91,3, Brazil 49,3, Kina 46,5 i Indija 32,6 bodova. Podataka za Kosovo nema.

Najbolje stanje vlada u zemljama srednje Europe i Skandinavije. Od susjednih zemalja, Hrvatska je daleko ispred BiH sa 61,3 bodova, a Srbija ima 53,7 bodova. Slovenija ima daleko najbolji položaj u odnosu na zemlje bivše Jugoslavije - 79,3, prenosi Metro-portal.

Kopirati
Drag cursor here to close