Atentator

Fotoreporter AP-a Burhan Ozbilici dobitnik nagrade World Press Photo

Lifestyle / Flash | 13. 02. 2017. u 12:16 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prst u zraku, oružje u ruci i ljutit pogled: fotografija ubojice ruskog veleposlanika u Turskoj koju je snimio Turčin Burhan Ozbilici osvojila je prvu nagradu na najuglednijem natječaju za novinarsku fotografiju, objavili su u ponedjeljak organizatori World Press Photo.

Žiri je pohvalio odvažnost Burhana Ozbilicija, fotografa-novinara agencije Associated Press (AP) koji je fotografiju snimio 19. prosinca dok je Mevlut Mert Altintas, 22-godišnji policajac, ispaljivao devet metaka na ruskog veleposlanika u Ankari Andreja Karlova. Potom je i sam ubijen, nakon što je uzviknuo "Alahu Akbar" te izjavio da se želio osvetiti za Alep.




Pregledana 18 milijuna puta u satima koji su uslijedili nakon ubojstva, ta je slika "obilježila važan trenutak u povijesti Turske", kazao je Burhan Ozbilici ističući da je "morao učiniti što mu je posao". "Kao novinar nisam mogao otići kako bih spasio vlastitu kožu".

Više od 5000 fotografa iz 125 zemalja poslalo je približno 80.000 fotografija žiriju. Među njima, 45 ih je nagrađeno u osam različitih kategorija.

"Odluka je bila jako, jako teška, ali na koncu smo osjetili da je fotografija godine eksplozivna fotografija koja doista svjedoči o mržnji našeg doba", prokomentirala je Mary F. Calvert, članica žirija koju citiraju u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close