Punk bend

Finska na Euroviziju šalje grupu glazbenika s poteškoćama u razvoju

Lifestyle / Flash | 02. 03. 2015. u 08:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sljedećem natjecanju za Pjesmu Eurovizije Finsku će u svibnju u Beču predstavljati punk skupina glazbenika s poteškoćama u razvoju, kao prvi punk bend u povijesti Eurosonga, prenosi BBC.

Punk-kvartet PKN, punog imena Pertti Kurikkan Nimipaivat (Imendan Perttija Kurikke), odabran je većinom glasova finskih gledatelja na kvalifikacijskom natjecanju u subotu te je već označen na kladionicama kao jedan od favorita, odmah iza Italije i Estonije.

Članovi benda imaju Downov sindrom, odnosno, autizam, a okupili su se na jednoj humanitarnoj radionici nakon čega je o njima 2012. snimljen i nagrađivani dokumentarni film ''Kovasikajuttu'' (Punkerski sindrom).

Na Euroviziji će izvesti pjesmu ''Aina Mun Pitaa'' (Uvijek moram), koja se bavi frustracijama u suočavanju s pravilima svakodnevnog života poput zdrave prehrane i kućanskih obaveza kao što je pospremanje ili pranje.

''Mi se bunimo protiv društva na drugačije načine, ali nismo politični'', kazao je za Guardian basist Sami Helle. ''Ne želimo da ljudi glasuju za nas iz sažaljenja, jer nismo toliko različiti od drugih – mi smo samo obični dečki s mentalnim hendikepom'', dodao je.

Finskoj je dosad jedinu pobjedu na Euroviziji priskrbio heavy-metal bend Lordi 2006., s pjesmom ''Hard Rock Hallelujah''.

Kopirati
Drag cursor here to close