AFUN

Film ''Enklava'' srpski kandidat za Oskara

Kultura / Film TV | 04. 09. 2015. u 11:08 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film ''Enklava'' Gorana Radovanovića srpski je kandidat za Oskara, odlučio je Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN).

''Enklava'' je dobila 15 glasova od prisutnih 18 članova Odbora'', rekao je Tanjugu generalni tajnik AFUN-a Mirko Beoković.

Po jedan glas dobili su ''Ničije dete'' Vuka Ršumovića, ''Bićemo prvaci sveta'' Darka Bajića i ''Branio sam Mladu Bosnu'' Srđana Koljevića.

U konkurenciji su bili i ''Neposlušni'' Mine Đukić i ''Spomenik Majklu Džeksonu'' Darka Lungulova.

AFUN je priopćio da su članovi Odbora, čiji je predsednik filmolog dr Petar Volk, pregledao svih šest filmova koji su ispunili tražene uvjete i nakon rasprave, u skladu sa pravilima američke i srpske akademije, tajnim glasovanjem doneo odluku.

''Enklava'' se kandidira u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku u 2015. za predstojeću, 88. dodelu Oskara, koja će biti održana početkom 2016. godine.

Prema propozicijama, mogu da konkuriraju filmovi koji su imali premijeru u zemlji porekla između 1. listopada prethodne i 30. rujna tekuće godine i koji su u tom periodu prikazivani najmanje sedam dana u kontinuitetu u komercijalnom kinu. Dakle, sudjelovanje na festivalima nije dovoljan uvjet.

Kopirati
Drag cursor here to close