Iznenađujuće?

Evo koliko muškarci zapravo razmišljaju o seksu

Lifestyle / Seksualnost | 27. 09. 2016. u 15:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Želja za seksom zaista se može mijenjati iz minute u minutu i to je doživio svatko od nas. No, o ovoj temi dosad nije provedena prevelika količina istraživanja.

Međutim, određeni znanstvenici pokušali su se pozabaviti ovim fenomenom i odgovoriti na pitanja koliko se želja za seksom razlikuje između pojedinaca, ali i kako se razlikuje i koliko je promjenjiva kod svakog od nas.Iako se često tvrdi kako su muškarci, više nego žene, oni koji češće imaju želju za seksom te ih se ponekad čak napada kako su napaljeni gotovo svakog trenutka svakog dana, to baš i nije tako, piše net.hr.

Istina je da muškarci statistički gledano češće puta u danu razmišljaju o seksu (34 puta na dan na seks pomisle muškarci, dok žene u prosjeku na seks pomisle 19 puta dnevno), no to ne znači da su neukrotivi i baš neprestano napaljeni.

No, osim o seksu, muškarci dnevno češće od žena razmišljaju i o hrani te spavanju, tvrde znanstvenici, što znači da su oni bića koja često razmišljaju o osnovnim ljudskim potrebama, a ne samo i isključivo o seksu. Istraživanje provedeno na odraslim osobama u dobi od 18-59 godina pokazalo je da kako starimo, tako se kod pojedinaca češće javlja seksualna disfunkcija.

Tako su muškarci starenjem sve više podložni erektilnoj disfunkciji, dok su žene starenjem podložnije slabijoj želji za seksom (te je on više bolan).

No, to nužno ne znači da starenje kod svih dovodi do slabije seksualne želje. Istraživanja provedena u Finskoj pokazala su kako se u obzir kod starijih osoba moraju uzeti i ovi faktori – koliko blisku vezu imaju, kakvi su im općenito stavovi prema seksu i kako, kao individualci, funkcioniraju po pitanju seksa.

I iako starije, baš kao i mlađe osobe, imaju jednaku želju za seksom, iz nekih ga, najčešće individualnih razloga, s godinama sve manje prakticiraju. I nije toliko iznenađujuće da seksualna želja igra veliku ulogu u romantičnim vezama, ali i u, na kraju krajeva, seksualnom zadovoljstvu svakog pojedinca.

Studija provedena na nekolicini parova pokazala je da oni parovi, čija je seksualna želja tijekom cijelog dana bila veća, ujedno imaju i bolji seksualni život. A znanstvenici također upozoravaju kako ne bismo smjeli ‘gasiti’ želju za seksom tijekom dana i takve misli rezervirati isključivo za večernje sate, javlja net.hr.

Ako i tijekom dana maštate o tome, uvečer (ili kada ga već volite prakticirati) će vam zbog toga seks biti samo još bolji.
Kada raspravljamo o faktorima koji utječu na seksualnu želju, hormone svakako moramo uzeti u obzir.

Kod muškaraca, kako se podižu razine testosterona, tako raste i seksualna želja, dok je kod žena utjecaj hormona na seksualnu želju i dalje prilično nejasan.

No, postoje dokazi kako se seksualna želja kod žena mijenja s različitim stadijima ovulacijskog ciklusa. Jedna je studija tako pokazala da s povećanjem razine testosterona kod žena (dakle, u vrijeme ovulacije) dolazi i do veće seksualne želje. Ali, to se pokazalo snažnijim kod žena koje su bile slobodne, nego kod onih koje su imale partnera.

Još jedno dosta popularno vjerovanje jest da kontracepcijske pilule kod žena koje ih uzimaju smanjuju libido, no ni jedno istraživanje to baš i nije potvrdilo, pa to i dalje ostaju samo puste priče.

U studiji provedenoj među ženama koje su uzimale kontracepcijske pilule pokazalo se zapravo da većina njih nije osjetila nikakve promjene u seksualnoj želji, dok su neke čak imale i povećanu želju za seksom. S druge pak strane, vrlo malo žena osjetilo je slabljenje seksualne želje tijekom uzimanja pilula.

Kopirati
Drag cursor here to close