Poprilično neugodno

Evo kako je San Francisco odlučio stati na kraj javnom uriniranju

Lifestyle / Flash | 26. 07. 2015. u 11:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uriniranje na javnim površinama je postalo toliko velik problem u San Franciscu da je gradski odjel za javne radove odlučio tome stati na kraj, ali na posve inovativan način. Naime, oni planiraju uvesti posebnu vrstu boje za fasade koja, nakon nanošenja na površinu, djeluje tako da odbija svu tekućinu sa sebe. Drugim riječima, oni koji odluče svoju nuždu usput obaviti uz neki zid, naći će se u poprilično neugodnoj situaciji.

U ožujku ove godine vlasti u ovom američkom gradu su provele javnu anketu u kojoj su tražili od građana da odaberu lokacije gdje bi se ova metoda mogla testirati. Kad su rezultati prikupljeni, odabrano je 9 gradskih zidova popularnih među javnim urinatorima na koje je nanešena ova specijalna boja.

Problemi s uriniranjem na nedopuštenim površinama u San Franciscu traju već dugi niz godina. 2002. je čak uveden zakon kojim su komunalni redari mogli onima koje uhvate na djelu izdati kaznu u iznosu od 50 do 200 dolara. Nažalost, taj zakon se pokazao dosta neučinkovitim. Kasnije su u četvrtima koje su najteže pogođene uvedene i Pit Stop stanice s javnim WC-ima, no kako su one radile samo nekoliko sati dnevno, nisu puno pomogle.



Direktor odjela za javne radove u San Franciscu, Mohammed Neru, izjavio je kako se na uvođenje ove specijalne boje odlučio kad je vidio kako to dobro funkcionira u Hamburgu. “S obzirom koliko učinkovitom ta boja pokazala u Hamburgu, ne vidim zašto bi kod nas bilo drukčije. Uvjeren sam da ćemo ovim potezom drastično smanjiti broj osoba koje uriniraju po javnim površinama”, rekao je Neru, prenosi Telegram.hr.

Ova boja sadrži posebnu supstancu koja, nakon što se nanese na neku površinu, na njoj stvara tanku izolaciju koja ne propušta niti jednu tekućinu. Ona nije osmišljena samo za zidove; jednako dobro funkcionira i na tkanini i papiru. Troškovi same boje i njenog nanošenja na jedan zid iznose oko 200 dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close