Neprihvatljivo

Eurosong: Španjolska oštro reagirala zbog zabrane zastave Baskije

Lifestyle / Flash | 30. 04. 2016. u 08:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolska je u petak zatražila od organizatora Eurosonga ukidanje odluke kojom se na natjecanju za najbolju pjesmu brani isticanje zastave pokrajine Baskije, stavljene na listu sa zastavama Islamske države, Kosova, Palestine i drugih, kako kažu organizatori, međunarodno nepriznatih zemalja.

"Neprihvatljiva je zabrana isticanja baskijske zastave, simbola dragog svim Baskima i svim Španjolcima, kojeg podupire ustav", izjavio je ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo koji je to zatražio.

Eurovizija, mreža europskih televizijskih kuća, koja organizira natjecanje 14. svibnja u Stockholmu na službenim internetskim stranicama objavila je popis zastava čije je unošenje u dvoranu zabranjeno. Na njemu se nalaze i zastave Pridnjestrovlja, međunarodno nepriznate republike između Moldavije i Ukrajine, Krima anektiranog od strane Rusije, Donjecke Narodne Republike odcijepjene od Ukrajine, Sjevernog Cipra, Nagorno-Karabaha, Kosova, Palestine te Islamske Države.

Predsjednik sjeverne španjolske pokrajine Baskije, Inigo Urkullu, zatražio je povlačenje Španjolske s ovogodišnjeg sudjelovanja na natjecanju u glavnom gradu Švedske ukoliko ne dođe do micanja zastave s popisa.

"Baskijska vlada će tražiti od španjolskog veleposlanika u Švedskoj i Španjolske radio-televizije (RTVE) uklanjanje baskijske zastave s liste zabranjenih na Eurosongu", napisao je Urkullu na Twitteru.

Urkullu, član stranke desnog centra PNV, istaknuo je kako baskijska zastava predstavlja naciju unutar višenacionalne Španjolske te da bi bilo logično da se Španjolska povuče s natjecanja.

Zastupnica PNV-a u Europskom parlamentu, Izaskun Bilbao, zatražila je od europskih institucija u Bruxellesu da objasne Švedskoj što je to zastava Baskije. "Ovo je uvreda za građane Baskije", istaknula je.

Baskija, pokrajina s 2,2 milijuna stanovnika i vlastitim jezikom, ima svoj parlament u kojem većina zastupnika podržava organiziranje referenduma o nezavisnosti po uzoru na Škotsku u rujnu 2014. Separatistička oružana skupina ETA proglasila je prekid aktivnosti 2011., nakon više od četiri desetljeća postavljanja bombi u Španjolskoj.

Eurovizija je objasnila da zabrane služe kako se natjecanje ne bi politiziralo. Glasnogovornik Dave Goodman je priopćio kako "politika zastava nije napravljena niti protiv jedne organizacije niti teritorija" te da se ispričavaju ako su nekoga uvrijedili.

Španjolski mediji u petak popodne pišu da će baskijska zastava ipak biti dopuštena, te da će organizatori objaviti novu listu.

Kopirati
Drag cursor here to close