nakon 500 godina

Engleski kralj Richard III ponovo sahranjen

Lifestyle / Flash | 26. 03. 2015. u 16:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Engleski kralj Richard III ponovo je, nakon 530 godina, sahranjen u Leicesteru. Tim britanskih arheologa je 2012. godine pronašao kosti u parku kod zgrade Vijeća u Leicesteru za koje se ispostavilo da pripadaju kralju Richardu III koji je ubijen tijekom bitke za Bosworth. Za njegovim grobom se tragalo više od 500 godina.

Sahrana je održana u katedrali u Leicesteru u prisustvu 700 građana. Daleki rođak kralja Richarda III, britanski glumac Benedict Cumberbatch, pročitao je pjesmu pod nazivom "Richard". Richard III vladao je Engleskom dvije godine, od 1483. do 1485. godine. Poginuo je u bici za Bosworth. Imao je 32 godine.

Ostaci kostiju kralja Richarda III u kolovozu 2012. godine su pronašli arheolozi u parku u engleskom gradu Leicesteru. Prošle godine je utvrđeno da kosti pripadaju Richardu III.

Prije današnje sahrane kovčeg sa ostacima kostiju Richarda III je tri dana bio izložen u katedrali Leicester za građane ovoga grada. Kovčeg sa ostacima je prethodnih dana posjetilo oko 20.000 građana.

Kopirati
Drag cursor here to close