bez maske

Elon Musk: Genije, okrutni šef i zavodnik

Lifestyle / Flash | 26. 08. 2016. u 09:26 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnivač PayPala i sada već kultne kompanije Tesla, poduzetnik i vizionar Elon Musk, živi luksuzno i na tako visokoj nozi, da običnog smrtnika hvata vrtoglavica.

Sa svojom novom djevojkom, hollywoodskom glumicom Amber Heard (između ostalog - Machete Kills, 3 Days to Kill, The Informers), prije nekoliko dana odletio je iz Los Angelesa za London, kako bi jednu noć partijali s još nekoliko svjetski poznatih likova, kao što su Jared Leto i Cara Delevingne.

Kako Musku pripada mnoštvo uspješnih elitnih tvrtki, pri čemu se njegova ukupna imovina procjenjuje na 13 milijardi eura, nije ni čudo što si može priuštiti jedan takav 'brzinski' izlet na drugi kontinent, s ciljem da se jedna noć provede na ludoj zabavi u Londonu.

Novac i šarm, toga Elonu Musku očito ne nedostaje. Svojoj djevojci Amber, inače bivšoj ženi Johnnyja Deppa, nastoji maksimalno udovoljiti. Između ostalog, njoj i njezinim trima sestrama, financirao je ljetovanje u najluksuznijem hotelu u Miamiju.

Heard je postala i stalna 'gošća' na njegovom imanju u Los Angelesu (vrijednost imanja 17 miliona dolara).



Raskoš i druge 'sitnice'

Ovaj 45-godišnji selfmade-milijarder živi u vili koja raspolaže teniskim terenima, bazenima, a tu je i kino, ukoliko se nekome od njegovih pet sinova iznenada bude gledao film. Muskovi sinovi su iz braka s prvom ženom Justine. Njegova (na prvi pogled) velikodušnost prema ženama je vrlo neobična, jer je sve do nedavno i njegova druga žena Talulah Riley živjela na ranču na području Bel Aira (Westside). Ovu 'kućicu' slavni milijarder je kupio kao 'pomoćno igralište' za svoj stambeni kompleks.

Inače, britanska glumica Talulah Riley i Elon Musk dva su se puta vjenčavali. Nakon prvog sklapanja braka 2010. godine, uslijedio je rauvod 2012., da bi se godinu dana kasnije ponovno, po drugi put, susreli ispred matičara. U svojoj biografiji bivša ga je žena nazvala egocentrikom i ekscentrikom.

Bezdušni egocentrik

Biograf Ashlee Vance kaže kako život s Muskom nije nimalo lak. Primjerice, kada je sa svojom prvom ljubavi Justine dobio sinčića koji je iznenada preminuo nakon samo deset tjedana života, Musk je svojoj supruzi kazao kako on nema namjeru razgovarati o tom 'slučaju' (?!), jer tugovanje je samo manipuliranje emocijama.

"On radi ono što želi i pri tome je nemilosrdan. Ovo je Elonov svijet, a mi ostali samo smo sadržaj toga", kazala je njegova prva žena.

Tvrdi da ju je uvijek tretirao kao jednu od svojih službenica. Kada bi se ona požalila na takav tretman, odgovorio bi joj: Da radiš kod mene, otpustio bih te.

Njihov brak je trajao od 2000. do 2008. godine. Tada je Musk u tajnosti podnio zahtjev za razvod, a ona je shvatila kako predstoji jedan takav čin iz proste činjenice da su joj odjednom sve kartice bile blokirane. Bilo joj je jasno da joj odluku o razvodu ne želi sam priopćiti, nego će to učiniti netko drugi.

Proganjan kao dječak

Nakon što je s bratom doselio u Ameriku, tada 17 godišnji Elon Musk se u potpunosti posvetio radu i budućem uspjehu. U Južnoj Africi, gdje je do tada živio, doživio je strašni mobing kao dječak. Godinama su ga provocirali, progonili i tukli, a ponekad bi primio takve batine da je morao u bolnicu.

"Proganjali su me tako svirepo, a Bog će sami znati zašto", izjavio je Musk na tu temu.
Osim toga, život s ocem, koji ga je, kako navodi, izlagao "psihičkom teroru", dodatno mu je obilježio djetinjstvo, o kojem čitava obitelj ne želi danas pričati.

"Ne želim pričati nikakve priče o tome, jer su one tako grozne", kaže Muskova majka Maye.

Čudo od djeteta

Musk je već sa 12 godina razvio prvu video igru, bio je jako nadaren i posvećen svojim idejama. Uspjelo mu je i prodati je jednom PC časopisu. U SAD-u je pak studirao fiziku i ekonomiju. Potom se preselio u Silicon Valley, gdje je osnovao Internet firmu. Brzo je zaradio prvi veći novac, pa je s 27 godina već bio milijunaš.

Okrutan šef

O sebi je rekao: ''Radije ću izvršiti samoubojstvo nego prihvatiti neuspjeh!''
S druge strane, koliko god da su njegove ideje genijalne, na glasu je kao okrutan šef. Na taj način se pokazuje da je puno sličniji karakteru svoga oca nego što bi želio priznati.

Suradnike i uposlenike ponižava, vrijeđa i otpušta za sitnicu. Dovoljno je da ti pronađe najmanju greškicu unutar e-maila i već letiš, kaže biograf Vance u knjizi "Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future".



Autor biografske knjige je s Muskom razgovarao 30 sati.

"On je kompliciran i raznovrstan. Nevjerojatno je intenzivna osoba. Sposoban je napraviti značajnija djela od Stevea Jobsa, Pitanje je jedino može li to emocionalno i tjelesno sve izdržati", kaže Vance.

Iako pliva u novcu, Musk i dalje radi 15 sati na dan, spava šest sati, a neumoran je na zabavama. Prijatelj je i s Cameron Diaz te Leonardom DiCarpijem. Nema te točke na kugli zemaljskoj koja je za Muska predaleko, kad je u pitanju druženje s prijateljima. Mobilan je jer posjeduje privatni zrakoplov, svjestan je svoje posebne uloge i značaja u vremenu u kojem živi. Uostalom, nije tek tako bio inspiracija za autore filma iz serijala "Iron Man" (Robert Downey Jr.).

Kopirati
Drag cursor here to close