Istraživanje

Elektronske cigarete izazivaju rak

Lifestyle / Flash | 28. 07. 2014. u 15:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elektronske cigarete mogu izazvati rak i dovesti do otpornosti bakterijskih infekcija na antibiotike, pokazalo je istraživanje koje su proveli znanstvenici na Sveučilištu u Kaliforniji.

Studija direktora Centra za istraživanje duhanskih proizvoda pri kalifornijskom Sveučilištu Stentona Glanca pokazala je kako para e-cigarete sadrži veliku količinu nanočestica koje potiču razne upale, a mogu se povezati i s astmom, moždanim i srčanim udarom i dijabetesom.

Glanc je istakao da nije dovedeno u pitanje da su elektronske cigarete manje toksične od normalnih cigareta, navodi časopis koji prenosi vijesti iz znanosti " Science news ".

Studija Prisile Kalahan-Lajon iz američke Agencije za hranu i lijekove pokazala je da tekućina, kojom se puni električna cigareta, sadrži tragove štetnih materija kao što su formaldehid ili acetaldehid, koje mogu izazvati rak.

E-cigarete postale su glavni proizvod, ali usprkos njihovoj popularnosti veoma je malo znanstvenih studija koje se bave njihovim utjecajem na ljudsko zdravlje, prenose hrvatski mediji.

Procjenjuje se da je 20 posto pušača probalo e-cigaretu, te da će njena prodaja, ali i proizvoda koji su povezani sa e-cigaretom, u sljedećih deset godina prerasti prodaju klasičnih duhanskih proizvoda, prenose hrvatski mediji.

Oko e-cigareta vrti se industrija koja je prošle godine prihodovala 1,7 milijardi dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close