Život

Džeko poslušao majku i izbjegao tragediju

Lifestyle / Flash | 30. 07. 2012. u 09:41 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan 1993. godine u sarajevskoj ulici Ilije Engela, u Općini Novi Grad, zločinci su ubili četvero civila, među kojima je bilo dvoje djece Irma Hadžimuratović, koja je imala nepunih osam godina i 13-godišnji Jasmin Terović.

Na tom mjestu danas su se okupili roditelji ubijene djece, građani Sarajeva, članovi Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. da bi obilježili godišnjicu stradanja nedužnih Sarajlija.

"Zbog ovih žrtava ubijene djece ne možemo nikada zaboraviti ni ovaj počinjeni zločin, a zbog budućih generacija ne smijemo to učiniti. Zaboraviti nećemo i ne smijemo nikada, te ćemo i u narednom razdoblju sigurno obilježavati godišnjice stradanja nevinih civila, kao što to činimo do sada", rekao je za Fenu predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica.

Ovaj zločin, kaže, zanimljiv je po tome što je najbolji nogometaš BiH Edin Džeko igrom slučaja izbjegao ovu tragediju, odnosno da se 30. srpnja 1993. godine nađe u ulici Ilije Engela.

"U to vrijeme njegova obitelj je živjela u ovom naselju. S obzirom na to da taj dan nije bilo intenzivnih borbenih dejstava Džeko je želio izaći i družiti se i igrati sa svojim prijateljima. Na sreću, njegova majka mu to nije dozvolila, kao da je imala neki predosjećaj, tako da je on ostao živ", kazao je Grabovica.

Osim Irme i Jasmina tog dana poginule su i Irmina majka Elvira Hadžimuratović i Vera Kovačević, a ranjeno je četvero Sarajlija.

Kopirati
Drag cursor here to close