Velika avantura

Dvojica Sarajlija osvajaju vrh Himalaya

Lifestyle / Flash | 07. 04. 2014. u 07:14 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ismir Jusko Švabo uskoro bi se mogao pridružiti malom broju Bosanaca i Hercegovaca kojisu se popeli na jedan od vrhova Himalaya. Naime, on zajedno s kolegom Benjaminom Kasumovićem iz Kluba borilačkih sportova Bushido, završava pripreme za međunarodnu ekspediciju "Nepal - Himalaya - Island Peak 2014", čiji je cilj osvajanje vrha dijela planinskog lanca Himalaya, koji se zove Island Peak (6.182 metra visina).

Na ovu veliku avanturu koja traje 23 dana dvojica Sarajlija putuju 18. travnja.

- Veoma se mali broj Bosanaca i Hercegovaca uspio popeti na ovaj vrh. Benjamin i ja smo dio eskpedicije, koju čini 12 ljudi iz cijelog svijeta, među kojima su i Amerikanci, Nijemci i Australci… Naša avantura počinje u Katmandua, glavnom gradu Nepala odakle se malim avionima prebacujemo do gradića Lukle. Aerodrom u Lukleu smatra se jednim od najopasnijih aerodroma na svijetu ,kako zbog male piste tako i zbog toga što se pista završava na strminama planina koje okružuju ovaj gradić. Iz Luklea preko Namache Bazara, Thengbochea, Dingbochea, Gorak Shepa, dolazimo do Mt Everest baznog kampa. Nakon dana dodatne aklimatizacije koji ćemo provesti u rejonu Mt Everst baznog kampa, idemo prema baznom kampu Island Peaka. Kod osvajanja vrhova visine iznad 4000 m, izuzetno je bitna aklimatizacija - kaže Jusko.

Ovo posebno dolazi do izražaja kod pokušaja osvajanja bilo kojeg vrha u Himalayama gdje su bazni kapovi na visinama od oko 5.500 m.

- Naša ekipa je u sam vrh prioriteta stavila aklimatizaciju i sa te strane mislim da ne bi trebali da imamo problema. Držat ćemo se principa da se svakodnevno penjemo visoko, a spavamo na nižim visinama, što će nam omogućiti da nakon 15-tak dana budemo aklimatizirani i ispremni da ispenjemo Island Peak. Pored aklimatizacije u zadnjih par godina zbog globalnog zatopljavanja, imamo informaciju da na putu do vrha Island Peaka sanjegovih padina često padaju velike stijene i da su se pojavili veliki procjepi u ledu. Oni su nekada duboki i višeod 100 metara a dosta često budu prekriveni novim snijegom, tako da u potpunosti moramo biti fokusirani na svaki naš korak premavrhu – kaže Švabo.  

Ističe da je Island Peak samo početak i da ne namjerava stati na osvajanju ovog vrha.

- Bože zdravlja i financijskih mogućnosti i zastava BiH vijorit će se na brojnim svjetskim vrhovima. Sa svojim prijateljima i istomišljenicima napravio sam okvirni plan za naredne četiri godine i na našem spisku nalazi se nekoliko vrhova.  Već sada postoje načelni dogovori da u veljači 2015. Bude mo dio ekspedicije koja će se pokušati popeti na najveći vrh Južne Amerike, Aconcagua visok oko 7000 m,  koji se nalazi u Argentini. Tek nakon dovoljno prikupljenog iskustva naprethodno nabrojanim planinama, pokušali bismo se ispeti na neki od vrhova iznad 8000 metara – kaže Jusko.

Jusko posebno zahvaljuje Sarajevskoj školi alpinizma, instruktorima Muhamedu Gafiću, Samiru Mehiću i Demiru Nerminu, s kojima se u posljednjih 12 mjeseci pripremao za odlazak na Himalaju.

- Njihovo znanje i iskustvo od neprocjenjive su važnosti za nas i pomoći će nam mnogo da se sigurno popnemo i siđemo s Island pika. Posebno zahvaljujem našim sponzorima “Medimpexu”, “Himalaya Herbalu”, specijaliziranoj radnji za borilačke sprtove "King of Ringu", "KM Tradeu", “Komelu” , “Muscle Freaku” i “Fitness Universeu”, bez čije pomoći ne bi bio moguć odlazak na ovu ekspediciju, koja je svojevrsna promocija gradaSarajeva, ali i cijeleBiH – rekao je Ismir.

Kopirati
Drag cursor here to close