PRO-Active

Duffy: Mladi su najveći potencijal BiH

Lifestyle / Zdravlje | 08. 09. 2017. u 11:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija mirovnih aktivnosti mladih, realiziranih u okviru USAID-ovog mirovnog projekta PRO-Budućnost, koja je okupila sudionike iz 35 lokalnih zajednica iz cijele Bosne i Hercegovine, održana je sinoć U Sarajevu. Osnovni cilj programa bio je da podrži mlade da doprinesu procesima pomirenja i izgradnje mira u svojim zajednicama, a kroz navedene aktivnosti.

Na događaju su predstavljeni rezultati postignuti kroz male grantove "PRO-Active", koji su bili namijenjeni neformalnim grupama mladih iz zajednica u kojima djeluje navedeni projekt, na poljima unaprjeđenja infrastrukture, obrazovanja, kulture, sporta, medija, zaštite okoliša i drugim.

Kako se navodi u priopćenju CRS-a, direktor misije USAID-a u BiH Peter Duffy, je rekao da su mladi jedan od najmanje iskorištenih resursa u BiH i njen najveći potencijal, a njihovo mobiliziranje za sudjelovanje u međuetničkim razmjenama, saradnji i društvenom aktivizmu, ključno je za pomirenje.

''Ako su motivirani da razvijaju ideje i pretvore ih u projekte i ako im se pruži podrška, oni mogu puno doprinijeti razvoju svojih zajednica. To je ono što je naša PRO-Budućnost učinila u 35 od 61 zajednice u kojima djelujemo - i to je ono što promovišemo danas'', istaknuo je Duffy.

Kroz PRO-Active je ukupno podržano preko 130 grantova, vrijednih oko 260.000 KM, od kojih je korist imalo 14.000 građana u 35 zajednica, iz kojih su, osim mladih, događaju nazočili i predstavnici općina i gradova u kojima su provedeni projekti.

Važno je napomenuti i da su lokalne zajednice podržale mlade sa 120.000 KM da realiziraju svoje inicijative, što je dokaz da mirovna nastojanja imaju "plodno tlo" u našoj zemlji.

Voditeljica projekta iz okvira PRO-Active fonda Inga Kotlo iz Mostara, razvila je sa svojim timom ideju "Lov na blago Hercegovine", koja je okupila mlade iz Mostara, Čapljine i Nevesinja, a koji su "tražili blago", odnosno zajedničke kulturno-povijesne spomenike i znamenitosti u svojim gradovima, te Počitelju, priopćeno je.

Istaknula je da ovo bila vrijedna prilika za sve, da se uvežu i povežu te da se osmisle kvalitetne ideje i inicijative.

Kopirati
Drag cursor here to close