Pozdrav ljetu

Dubrovčani početak ljeta dočekali uz koncert na otvorenom

Kultura / Glazba | 21. 06. 2017. u 12:41 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dočekati prvi dan ljeta uz dvadesetak glazbenika te uživati u zvukovima, istovremeno sjetnim i strastvenim, jedinstveni je doživljaj. 'Pozdrav ljetu', na prekrasnoj pozornici, u prirodi amfiteatra Excelsa Nekretnine, na dubrovačkom Srđu, okupio je nekoliko stotina posjetitelja.

Već šesti put, u sklopu svog autorskog festivala Ana u Gradu (Dubrovniku), vrsna violončelistica, Ana Rucner, poklonila je gradu Dubrovniku prvog dana ljeta u pet sati ujutro svoj koncert, koji je ovog puta bio potpuno drukčiji od svih dosadašnjih. Osim što je obilježila petnaestu obljetnicu svog umjetničkog rada, predstavila je i novi glazbeni pravac, u posljednje vrijeme svoju nepresušnu inspiraciju.

Vokalni ansambl Arije, bend Filipa Gjuda, Mario Rucner, violist, i pjevač, tenor Ivan Jelić kao dragi gosti svojim su glazbenim i vokalnim vještinama dodatno obogatili ovo jedinstveno događanje.

Ana svake godine dio sredstava daruje u plemenite svrhe, a ove godine odabrala je mladu glazbenicu, Karmen Maškarić, kojoj će pokloniti gudalo te joj poželjela mnogo uspjeha na glazbenoj akademiji i karijeri. Događanje su podržali i župan Dubrovačko-neretvanske županije, Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković, kao i TZ Dubrovačko neretvanske županije i TZ grada Dubrovnika.

'Đelem, đelem', 'Kiko kiko' i 'Androverdan' samo su neke od tradicionalnih pjesama koje malo koga mogu ostaviti ravnodušnim, osobito kad ih dodatno glazbeno oboje sjajni trubači, gudači i bend Filipa Gjuda, uz nježne zvukove čela i vokalne bravure Arija (bivše Ladarice). Romska glazba otkriva bogatu paletu emocija, a glazbenici su vjerno dočarali tugu, bol, strast i veselje, koja publiku zasigurno nije ostavila ravnodušnom.

Rumunjska tradicionalna pjesma 'Ko' lijepi san & čardaš', koju je Ana odsvirala u duetu s bratom Marijem, violistom, sjajno se uklopila u ovaj raznovrstan repertoar, a čelistica je na Srđu, osim sviranja, pokazala i vokalne kvalitete te otpjevala s kolegom, Ivanom Jelićem, romantičnu pjesmu: 'To je bila ljubav' i dobila veliki pljesak.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, također je prisustvovao koncertu na Srđu te je izrazio zadovoljstvo što Ana Rucner svojim nastupima kontinuirano pridonosi kulturnoj i turističkoj ponudi Dubrovnika. "Ana je nebrojeno puta promovirala ljepote Hrvatske i Dubrovnika u svijetu, a njeni koncerti iz godine u godinu privlače sve više posjetitelja i tako potvrđuju njen status sjajne glazbenice", dodao je gradonačelnik.

"Teško mi je opisati emocije koje me preplavljuju dok sviram na Srđu i osjećam nježne zrake prvog ljetnog sunca. Buđenje novog dana donosi nove izazove i prilike, a glazba je moj život i veseli me što ju mogu podijeliti s Dubrovčanima. Svake godine, svirajući na Srđu, okružena dragim ljudima, osjećam neizmjernu zahvalnost što mogu nastupati uz prvo ljetno sunce i obilježiti i Svjetski dan glazbe.

Vjerujem da se ovogodišnji repertoar svidio publici i da će ovaj koncert ostati tradicionalan u ovom prekrasnom Gradu", osvrnula se na nastup Ana Rucner i poželjela svima ugodno ljeto.

Kopirati
Drag cursor here to close