Svijet odaje počast

Doviđenja, Davide...

Kultura / Glazba | 11. 01. 2016. u 16:44 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispisujući poruke, građani su u suzama pjevali Bowieve pjesme od kojih su najpoznatije "Fame", "Heores", "Let's Dance" i druge.

Vijest o smrti glazbene legende Davida Bowieja izazvala je valove priznanja i počasti koje mu odaju njegovi suradnici, glazbenici na koje je utjecao, mnoge javne osobe i nebrojeni fanovi, prenosi Fena.

''Davidovo prijateljstvo osvijetlilo mi je život. Nikada nisam sreo tako briljantnu osobu. Bio je najbolji'', napisao je Iggy Pop koji se s Bowiejem sprijateljio sredinom sedamdesetih. Bowie je producirao dva najbolja Iggyjeva albuma "Idiot" i "Lust for Life".

Dugodišnji Bowiejev suradnik, producent Tony Visconti, koji je s njim radio na nizu albuma, od Space Oddityja 1969. do zadnjeg koji je objavljen prije nekoliko dana, napisao je da je znao da je Blackstar Bowiejev "oproštajni poklon".

"Uvijek je radio ono što je želio. A htio je to napraviti na svoj način i na najbolji način. Njegova smrt bila je kao i njegov život - umjetničko djelo", rekao je Visconti.

He always did what he wanted to do. And he wanted to do it his way and he wanted to do it the best way. His death was...

Posted by Tony Visconti on Monday, January 11, 2016

"Blackstar je snimio za nas, kao oproštajni poklon. Znao sam godinama da će tako biti. Ali nisam, ipak, bio spreman. Bio je izvanredan čovjek. Sada je prikladno zaplakati", rekao je Visconti.

Madonna je napisala na Twitteru da joj je "veliki umjetnik" Bowie promijenio život. "Prvi koncert na kojem sam bila, njegov je koncert", dodala je. Kao svoje velike uzore navode ga i Gene Simmons (grupa Kiss), Marc Almond i Kanye West.

Britanski premijer David Cameron kaže da je "odrastao slušajući i gledajući pop-genija Davida Bowieja. Njegov odlazak je veliki gubitak".

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova zahvalilo je Bowieju što je pomogao srušiti Berlinski zid mitskom pjesmom Heroes. "Doviđenja, Davide. Sada si među herojima. Hvala ti što si nam pomogao da srušimo Zid".

"Heroes", pjesma o ljubavi koja prevladava podjele, napisana je dok je Bowie živio u Berlinu u drugom dijelu sedamdesetih, nadahnut parom koji se ljubio ispred zida. Pjesmu je izveo uživo ispred Reichstaga 1987., u neposrednoj blizini zida, kako bi ga mogli čuti i s druge strane Željezne zavjese.

Pokretač Band Aida i bivši pjevač Ultravoxa Midge Ure rekao je da je Bowie bio vođa. "Mi još uvijek hodamo njegovim tragom".

Komičar Ricky Gervais, koji je nekoliko sati prije vodio dodjelu Zlatnih globusa, napisao je na Twitteru da je "upravo izgubio svog junaka".

"Volio sam tvoju glazbu. Volio sam tebe. Jednog od najvećih izvođača ikada", napisao je glumac Russell Crowe.

Glazbeni genij s tisuću lica David Bowie bio je jedan od najutjecajnijih glazbenika svoga vremena, koji je neprestano iznova redefinirao svoju osobu i zvuk, od hipijevskog albuma Space Oddity iz kasnih šezdesetih, preko Ziggyja Sturdusta i Mršavog bijelog vojvode, do kasnijeg utjelovljenja emotivnog rockera.

I dok su glazbenici i grupe evoluirali u postojećim glazbenim stilovima i izgledu, ili ostajali isti, Bowie je izgledao kao da je u vrtlogu stalne revolucije. Prkosio je svakoj etiketi - glazbenoj, modnoj, seksualnoj: sve su to bile Bowiejeve igračke. Bio je istinski umjetnički kameleon.

Bowie je rođen kao David Jones 8. siječnja 1947., ali je ime promijenio 1966. da bi izbjegao zabunu s Davyjem Jonesom iz grupe Monkees. Studirao je budizam i pantomimu, a svoj prvi album "World of David Bowie" objavio je 1967. No, druga ploča - Space Oddity, posebno naslovna pjesma, pobudila je trajan i strastven interes javnosti za mladog glazbenika.

Kopirati
Drag cursor here to close