Sarajevo

Dodijeljene nagrade za najbolje izvještavanje o korupciji

Lifestyle / Flash | 27. 06. 2015. u 06:37 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinarke Mirjana Popović i Elma Kazagić proglašene su dobitnicama nagrada za najbolje izvještavanje o korupciji u prethodnoj godini na dodjeli novinarskih nagrada Antikorupcijske mreže u Bosni i Hercegovini Account održanoj u petak u Domu mladih u Sarajevu.

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva Mirjana Popović dobila je nagradu za najbolji pisani izvještaj o korupciji za svoju priču o plaćenom smještaju ministara, "Naknada za smještaj u vlastitom stanu". Najboljim videoprilogom proglašen je rad novinarke magazina 'Mreža' Federalne televizije Elme Kazagić, 'Veliki kriminal preko malih hidrocentrala', o kompliciranoj mreži političara, policije, tužitelja, sudaca i tajkuna u Travniku.

Nagrada za najbolji audioizvještaj nije dodijeljena zbog malog broja prijavljenih radova u ovoj kategoriji koji po mišljenju članova žirija nisu ispunili kriterije za nagradu.

Članovi ovogodišnjeg žirija bili su Štefica Galić, urednica portala Tačno.net, Ozren Kebo iz organizacije Internews, Aldin Arnautović, direktor informativnog programa televizije Hayat, Zoran Ćatić, urednik Studentskog eFM radija i Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba.

Svaki od dobitnika nagrade nagrađen je sa po 1.000 maraka. Povodom treće godišnjice Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini Account, u Domu mladih u Sarajevu je otvorena izložba fotografija nastalih u vrijeme poplava u svibnju 2014. godine.

Izložbu je otvorio direktor misije USAID-a u BiH David Barth, naglasivši da ove fotografije služe kao podsjećanje na užasnu destrukciju koja je trajno naštetila ljudskim životima.

Direktor Mreže 'Account' Eldin Karić kazao je tim povodom da je izložba način da se skrene pažnja na fotografe i snimatelje, koji su jednako kao i novinari, a ponekad i više, upućeni u sve priče istraživačkog novinarstva. "Ovo je najmanje što mogu da učine za fotografe i snimatelje koji su nekada rizikovali i svoje živote da bi skrenuli pažnju bh. javnosti na ono što se događa", rekao je Karić.

Izložba fotografija bit će postavljena u ulici Ferhadija u centru Sarajeva od subote 27. lipnja do ponedjeljka 29. lipnja 2015. godine.

Nakon otvaranja izložbe je uslijedila "Konferencija o istraživačkom novinarstvu: Mediji u borbi protiv korupcije". Na otvaranju Konferencije je istaknuto da su mediji sve više pod kontrolom određenih političkih i poslovnih grupacija, te da je ova konferencija pokušaj da se pronađe rješenje za taj problem.

Kopirati
Drag cursor here to close