Sarajevo

Dječji vikend: Sajam za djecu okupio rekordan broj posjetitelja

Lifestyle / Flash | 19. 11. 2014. u 07:01 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteklog vikenda Sarajevo je bilo domaćin najveselijem i najzabavnijem događaju u regiji, Dječijem sajmu, kreiranom prvenstveno za najmlađe. Dvorana 'Mirza Delibašić' bila je premala da primi sve željene dobrog druženja. Pjesma i ples, crtanje, skakanje, oslikavanje lica, natjecanja, bogati darovi i sajamski popusti oduševili su i velike i male.

U ime Grada Sarajeva, počasnog pokrovitelja sajma, Ramiz Kadić, pomoćnik gradonačelnika Sarajeva za obrazovanje, kulturu i sport, direktorica sajma Maja Kojundžić i mališani iz JU Djeca Sarajeva, svečano su otvorili 16. Dječiji sajam, a prvi u Sarajevu. U bogatom festivalskom programu nastupilo je više od 900 mališana koji su svoj predani rad i talent predstavili pjesmom i plesom, recitacijama, glumom, sportom i drugim.

"Hvala Vam najljepša što ste djeci omogućili jedno ovakvo druženje. Znate, oni sinoć nisu spavali od uzbuđenja zbog nastupa. Hvala Vam najljepša", riječi su jedne od nastavnica koja je dovela svoje učenike na nastup, te se zahvalila organizatorima. Prvi dan već je bilo jasno da Sarajevo žudi za programom ovakvog tipa i da je koncept koji je osmislio i razvija Dječiji sajam upravo ono što je Sarajevu nedostajalo.

Izlagači su se jako dobro pripremili za sajam, osigurali odlične popuste čak i na asortiman kolica i autosjedalica koje gotovo da nikad nisu na popustu. Bilo je tu raznih slatkiša, ali i zdrave hrane, odjeće za bebe i djecu, kozmetike, igračaka, a 'Violeta' pelene su posebno za sajam bile čak 30% jeftinije. Posebno je bilo i natjecanje očeva u prematanju beba u kojem se za titulu najbržeg, najspretnijeg i najnježnijeg tate borilo više od 20 očeva.

Mališani su se za to vrijeme zabavljali pred pozornicom na kojoj se u 20 sati programa predstavila JU Djeca Sarajeva sa svih 29 vrtića, 15 osnovnih škola, te oko 15 ostalih škola i klubova. Tražile su se minute više kako bi svi mogli nastupiti u programu Dječijeg sajma.

Mali manekeni Džejle Glavović pokazali su pravu profesionalnost i istreniranost kada je u pitanju predstavljanje nove kolekcije 'Okaidi', a 'Kodi', 'Ledo Medo', 'Violeta' medvjedić, te Micky i Mini Mouse su bili predvodnici zajedničkog plesa svih mališana na glavnoj bini.

Policijski automobil i motor, te radionica crtanja bili su prava atrakcija, te se čekalo u redu za fotografiranje u policijskom automobilu. Crveni križ je imao radionice pružanja prve pomoći koju su mališani sa velikim zanimanjem pratili i u njoj sudjelovali, a u sklopu dobrovoljnog darivanja krvi Zavod za transfuzijsku medicinu u roku od 4 sata prikupio je krv od 25 darovatelja što je 70% više od očekivanog.

Izniman odaziv djece i roditelja koji su došli iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, učinilo je da direktorica sajma Maja Kojundžić najavi novo druženje već za proljeće 2015. godine, ali i razmisli o Dječijem sajmu u Tuzli, te drugim gradovima, navedeno je iz organizacijskog odbora.

Kopirati
Drag cursor here to close