Iskra Nadžak

Devetogodišnja balerina iz Zenice putuje u SAD na svjetsko prvenstvo

Lifestyle / Flash | 06. 02. 2016. u 10:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devetogodišnja balerina Iskra Nadžak trebala bi tijekom ožujka 2016. godine otići na prestižno natjecanje Youth International Ballet Competition, koje se, od 29. ožujka do 3. travnja, održava u Sjedinjenim Američkim Državama, piše Agencija Anadolija.

Iskru smo posjetili tijekom jednog od njenih satova u baletnoj školi "Ars Centar" u Zenici, gdje se, sa svojom nastavnicom baleta Eminom Stojšić, vrijedno pripremala za ovo prestižno natjecanje.

Devetogodišnja Iskra se baletom bavi od svoje treće godine, a pored baleta, u baletno-glazbenoj školi "Ars" pohađa i satove klavira i solfegia.

Biljana Trifković, direktorica "Ars centar" baletne škole u razgovoru za Agenciju Anadolija rekla je kako je ovo velika prilika za Bosnu i Hercegovinu, ali i važan događaj.

Ipak, Iskrin nastup, iako bi bio jedinstven, još uvijek je upitan zbog financijskih sredstava. Cijena odlaska na natjecanje u Sjedinjene Američke Države je visoka i potrebno je oko 8.000 konvertibilnih maraka za odlazak na natjecanje.

"Radi se o 8.000 konvertibilnih maraka što pokriva troškove puta za Iskru, njenu nastavnicu i Iskrinu majku koja ide u pratnji, te troškove kotizacije i smještaja u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje bi ostale 10 dana. Pored natjecanja, tu je i master-classroom koji bi Iskra pohađala zajedno sa svojim prijateljima iz cijelog svijeta", rekla je Trifković.

"Ovim putem pozivamo sve i šaljemo poruku da nam se pomogne da prikupimo taj novac i Iskru pošaljemo na natjecanje", dodala je Trifković te rekla da postoje određena obećanja za pomoć da Iskra ode na ovo natjecanje.

Iskrina nastavnica baleta, Emina Stojšić objasnila je o kakvom se natjecanju radi.

"To je američko baletno natjecanje u Dayton Beachu u regiji Orlando, Florida. Ono je izuzetno važnog karaktera gdje se sastaju svi poznati koreografi, balerine i baletani koji će davati tijekom tih deset dana master satove i razne radionice koje će djeci koristiti u njihovom kasnijem bavljenju baletom", objasnila je Stojšić.

Za Iskrin nastup pripremala ju je sa dvije klasične i jednom suvremenom varijacijom.

"Klasične varijacije vježba sa špic-patikama i svaki čas vježba i radi određene vježbe koje će joj pomoći da svlada te elemente. Što se suvremene varijacije tiče, tu radi neke nove elemente koje dosad nije radila, a koji su bazirani u samoj Americi", dodala je Stojšić.

Iskrina nastavnica baleta, Emina Stojšić završila je Akademiju za klasični i suvremeni balet u Frankfurtu u Njemačkoj, a za Iskru kaže da je s njom lako raditi.

"S Iskrom je zaista lako raditi, poslušna je i, što je najvažnije, disciplinirana je na satu prihvaća sve savjete koje joj dajem i svoje greške vrlo brzo ispravlja", napominje Stojšić.

Iskra je u svojoj kratkoj, ali bogatoj baletnoj karijeri prošla mnoga natjecanja. Dva puta zaredom na DWC (Dance World Cup) osvaja zlato. Sudjelovala je u Austriji, na Međunarodnom natjecanju u klasičnom i modernom baletu, u Rumuniji na WBC-u (World Ballet Competition), a nakon što je žiri pregledao video snimak, kojeg su dobili putem video linka, Iskra se plasirala izravno u finale natjecanja na Floridi.

"Bila sam na raznim natjecanjima, poput Portugala, Bugarske, Rumunije, Srbije, Austrije te mnoga druga. Balet volim zbog velikog broja nastupa, volim i tu vrstu glazbe, plešem u raznim koreografijama i predstavama. Pored klasičnog baleta, bavim se i suvremenim i karakternim baletom", rekla je Iskra.

Iskra je nakon razgovora nastavila s napornim radom i spremanjem za ovo svjetsko natjecanje s nadom da će kao jedina predstavnica Bosne i Hercegovine na brojnim svjetskim natjecanjima iz baleta prije svega otputovati na ovo prestižno natjecanje, ali i kući donijeti dobre rezultate i jako važno iskustvo.

Kopirati
Drag cursor here to close