Švedska

Desničar želi gay paradu u muslimanskoj četvrti Stockholma

Lifestyle / Flash | 29. 07. 2015. u 11:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedski desničar Jan Sjunnersson planira organizaciju neslužbene gay parade kroz imigrantske četvrti sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Događaj pod nazivom Pride Jarva, je u organizaciji Jana Sjunnerssona, bivšeg urednika web magazina Samtiden. Ovaj medij je u vlasništvu stranke švedskih Demokrata (SD), antiimigrantske stranke koja predstavlja treću po veličini političku stranku u Švedskoj.

Također, Sjunnersson je urednik na web stranici Avipixlat koja je često opisivana ksenofobična i stranica krajnje desnice.

U zajedničkom priopćenju objavljenom na Al Jazeeri, službveni Stockholm Pride i švedska LGBT federacija, rekli su da se ograđuju od ove inicijative. Oni vjeruju da je cilj ove manifestacije pokušaj da se isprovociraju muslimani.

Sjunnersson negira navode u vezi sa njegovom krajnjoj desničarskom orijentacijom, tvrdeći kako je nekada bio biseksualan, a sadašnja supruga mu je iz Indije.

Njegova najveća briga je zaustaviti navodnu islamizaciju Švedske.

Mediji procjenjuju da Sjunnersson želi samo privući medijsku pažnju jer je dobro poznat po svojim kontraverznim izjavama i antiislamskom stavu.

Kopirati
Drag cursor here to close