Slovenija

Da za istospolni brak, ne za posvajanje djece

Lifestyle / Flash | 04. 03. 2015. u 13:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravo istospolnim partnerima na posvajanje djece najproblematičniji je dio zakona kojim je Slovenija u utorak postala jedanaesta država Europske unije koja priznaje istospolni brak te su protivnici takva rješenja već počeli prikupljati potpise za referendum kojim će osporiti zakon što tek treba stupiti na snagu.

Zakon o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima prihvaćen je u parlamentu s 51 'za' i 28 'protiv'. Međutim, pred parlamentom je, prema tvrdnjama katoličkih i civilnih udruga, protiv zakona prosvjedovalo 8000 ljudi te se vjeruje da bi se na referendumu, ako bi bio raspisan, moglo osigurati dovoljno glasova da se zakon o legalizaciji istospolnih brakova poništi.

Prema nedavnoj anketi dnevnog lista "Delo", 60 posto slovenskih ispitanika izjasnilo se za to da se istospolnim zajednicama prizna pravo na sklapanje braka prema obredu važećem za heteroseksualne parove. No većina ispitanika protivi se zakonskoj odredbi da istospolni parovi mogu posvajati djecu.

Vodeći slovenski mediji liberalnolijevog profila u srijedu ističu da je novim zakonom samo priznato postojeće stanje, da je ukinuta zakonska diskriminacija istospolnih parova i da se zemlja tako približila modernim rješenjima važećima u nekim drugim državama. Portali i forumi koji misle suprotno upozoravaju da je riječ o velikom društvenom preokretu i uvođenju kontroverzne "rodne teorije" koja će dodatno antagonizirati društvo.

Katolički mediji tako drže da bi ubuduće, temeljem prihvaćenog zakona, iz škola mogli biti otpuštani nastavnici koji pred učenicima ne bi branili pravo homoseksualnih zajednica. Nadalje, drže da će iz istog razloga neke zemlje opozvati sporazume sa Slovenijom o posvajanje djece. Tu napose ističu Rusiju koja je prije dvije godine zabranila davanje djece na posvojenje u države koje dopuštaju roditeljska prava istospolnim parovima.

U Sloveniji na posvajanje djece čeka gotovo 600 neplodnih parova, a trećina posvojenja odnosi se na djecu iz inozemstva. Da bi protivnici u utorak prihvaćenog zakona uspjeli u referendumskoj inicijativi, moraju u roku od tjedan dana prikupiti 4000 potpisa, a zatim u dodatnih mjesec dana još 40.000 potpisa. K tomu na referendumu protiv već usvojenog zakonskog rješenja mora glasati najmanje 20 posto od svih upisanih birača, a to će biti teško postići. Takav referendum, osim toga, mora odobriti i ustavni sud.

Kopirati
Drag cursor here to close