najteža na svijetu

Četvrt stoljeća leži u postelji: Iman Abdulati teška je 500 kg

Lifestyle / Flash | 24. 10. 2016. u 22:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iman Ahmad Abdulati (36) je teška pola tone, a zadnji put je iz kuće svojih roditelja izišla kad joj je bilo jedanaest godina. Od tada samo leži u postelji, a o njoj se brine majka.

Rođena je s pet kilograma težine, a s 11 godina više nije mogla trčati od pretilosti. Jedno se vrijeme mogla pokretati isključivo puzanjem. Nakon jednog moždanog udara morala je prekinuti osnovnu školu.

U međuvremenu je prošlo 25 godina otkad je zadnji put izišla iz kuće, teška je 500 kilograma, tako da ova Egipćanka nosi ne baš ugodnu titulu najdeblje žene na svijetu.

Razlog intenzivnom debljanju je bolest elefantijaza (lat. elephantiasis), koja može biti urođena ili posljedica određenih oboljenja. Kod Iman je ovaj poremećaj nastao kao posljedica oboljenja od crijevnih parazita.

Ova mlada žena je u potpunosti ovisna o svojoj obitelji. Zbog prevelike težine, ne može se samostalno ni okrenuti u krevetu. Majka joj svakodnevno pomaže prilikom jela, presvlačenja i higijenskih potreba.

Obitelj se u svakome pogledu apsolutno iscrpila, a ponajviše financijski, te su se u novije vrijeme za pomoć obratili i predsjedniku Egipta, Abd al-Fattah as-Sisiju.

Iman Ahmad Abdulati kao djevojčica

Naravno, uvijek se postavlja pitanje kako funkcionira jedno tijelo koje teži 500 kg.

Jasno je da su sve tjelesne funkcije i organi pod velikim stresom. Unutarnji organi su ekstremno opterećeni, posebice srce, koje mora pumpati velike količine krvi kroz organizam.

Osim toga, ako se tijelo ne (po)kreće jedno duže vrijeme, a u ovom slučaju to je čak 25 godina, onda dolazi i do atrofije kostiju.

Ako bi se ova žena sada nekim čudom ustala na vlastite noge, one to vjerojatno ne bi mogle izdržati, osjećaj je u potpunosti odumro, a kosti bi najvjerojatnije pukle.

Medicinski se smatra kako ljudi koji imaju iznad 130 kilograma tjelesne mase u prosjeku će u najvećem broju slučajeva živjeti 10 do 15 godina kraće od očekivane životne dobi.
Naravno, pritom se misli na povećanu tjelesnu težinu kao posljedicu zdravstvenih poremećaja.

Kopirati
Drag cursor here to close