Časopis

Časopis Vogue slavi stoti rođendan

Lifestyle / Flash | 09. 02. 2016. u 13:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski Vogue u ovoj godini obilježava stotinu godina kontinuiranog izlaženja, tijekom kojih je od nepretencioznog američkog tjednika za dokone bogataše postao ogledalo i oblikovatelj ukusa suvremenog čovjeka, pišu britanski mediji, prenijela je Hina.

Časopis pokrenut 1892. kao publikacija posvećena "ceremonijalnoj strani života" newyorške aristokracije kupio je 1909. mladi ambiciozni američki izdavač Conde Montrose Nast, želeći od jednostavnog lokalnog lista za društvene elite napraviti najraskošniju modnu publikaciju koju je svijet ikada vidio.

U početku, časopis je tiskan isključivo u SAD-u i distribuiran drugdje u svijetu, no financijske restrikcije za Prvog svjetskog rata dovele su do odluke o pokretanju 1916. britanskog izdanja.

Od prvoga broja puštenog u distribuciju 15. rujna 1916., dosadašnjih gotovo 1500 brojeva – Vogue je u početu izlazio kao tjednik, pa dvotjednik, da bi potom postao mjesečnik – bilježi i oblikuje život modernoga čovjeka, zadirući daleko dublje od površne uloge mode kao zabave frivolnih, do tamo gdje se moda, umjetnost, fotografija i književnost isprepliću u evolucijskom krugu suvremene kulture i društva, piše britanski Guardian.

Conde Nast, čija kuća Vogue tiska i danas, uvelike se za uspjeh svoga poduhvata oslonio na kvalitetu fotografija: od samih početaka angažirao je istaknuta fotografska imena kao što su Edward Steichen, Cecil Beaton, Norman Parkinson, Helmut Newton i Mario Testino.

Njihova je umjetnička vizija modne editorijale udaljila od nominalnog posrednika slika odjeće, modnu fotografiju podigla na razinu umjetničke forme, a Vogueu priskrbila epitet predvodnika avangarde nove umjetnosti, pokazavši i dokazavši da moda bez mašte ne bi ni postojala, prenosi The Telegraph.

U povodu 100. rođendana "jednog od najutjecajnijih časopisa svijeta", u Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu u četvrtak 11. veljače otvara se izložba "Vogue 100: Stoljeće stila", koja će do 22. svibnja po prvi puta na jednome mjestu predstaviti dio bogatog arhiva nakladnika Conde Nast i međunarodnih kolekcija fotografija koje su pomogle Vogue učiniti "suvremenom modnom biblijom".

Kopirati
Drag cursor here to close