Briga o djeci

Čapljina domaćin kampanje “Svako dijete treba obitelj”

Lifestyle / Flash | 24. 10. 2014. u 08:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a u suradnji sa Home and Hopes for Children i Centrom za socijalnu skrb Čapljina organizira promotivnu kampanju "Svako dijete treba obitelj".

Riječ je hraniteljstvu kao obliku brige o djeci, u drugoj zamjenskoj obitelji, u slučajevima kada se o njima nemože brinuti njihova biološka obitelj. Hraniteljstvo pruža siguran dom u kojem svako dijete ima mogućnost da dobije odgovarajući odgoj, ljubav, obrazovanje.

Djeca trebaju hraniteljstvo iz više razloga. Ponekad je to zbog bolesti ili smrti roditelja,ali može se raditi i o ozbiljnom zanemarivanju i zlostavljanju djeteta, zbog čega ono ne može ostati u svojoj obitelji.

U svakom slučaju, hraniteljstvo je privremeno i traje dok se ne srede prilike u biološkoj obitelji ili se ne donese trajno rješenje za zbrinjavanje djeteta.


Ipak, ponekad se događa da dijete ostane u hraniteljskoj obitelji i do punoljetosti. Dijete tako ne mijenja identitet, te ne prekida veze sa svojim biološkim roditeljima i rodbinom..

Hranitelj, u pravilu može biti svaka odrasla osoba koja ima zadovoljavajuće stambene uvjete i prihode., koja nije kažnjavana i koja ima dobro zdravstveno stanje, bez obzira da li se radi o pojedincu ili bračnim parovima.

Da biste bili hranitelj, također su vam potrebni ljubav, strpljenje, vrijeme i energija koje ste spremni podijeliti sa djetetom koje će doći u vašu obitelj.

Trenutno je u Bosni i Hercegovini oko dvije tisuće djece odrasta bez obitelji.

Cilj kampanje je potaknuti obitelji I pojedince koji žele postati udomitelji, da se jave u centar za socijalnu skrb, kako bi u budućnosti postali potencijalni hranitelji djece bez roditeljske skrbi.

Sve potrebne informacije možete dobiti u Centru za socijalnu skrb Čapljina, (Svetog Franje b.b.) broj telefona 036/ 805- 351.

Ne možemo biti njihovi roditelji, ali možemo biti njihove obitelji!!!!

Kopirati
Drag cursor here to close